Робота для першого заступника

Місцеве самоврядування

Боротьбу з «чорним» ринком праці міський голова Коломиї Ігор Слюзар назвав одним з важливих завдань міськради. Цю роботу він має намір доручити обраному на початку вересня першому заступнику міського голови Володимирові Григоруку.

– Сьогодні це проблема, бо соціальне законодавство побудоване так, що неофіційно працевлаштована людина у майбутньому не матиме пенсійного забезпечення. Ми почали роботу над цим питанням з нового року, коли нам надали повноваження проінспектувати дотримання трудового законодавства. Тепер діє відділ інспекторів, котрі перевіряють цю ланку, – розповів І. Слюзар в інтерв’ю часопису «Дзеркало тижня».

У Коломиї з початку року, за його словами, з’явилося 1 000 робочих місць, при тому, що не створено жодного нового підприємства. Люди або ж самі зареєструвалися підприємцями, або оформили найманих працівників. «Зрозуміло, що частина малого бізнесу відійде. Коломия – це, напевне, найбільший торговельний центр у Західній Україні, оскільки торгують всі. До часу, коли ввели мінімальну заробітну платню 3 600 грн., у нас було 6 000 суб’єктів підприємницької діяльності (нині їх близько 2 500). Тобто кожен десятий коломиянин займався бізнесом, – переконаний І. Слюзар. – Дрібний підприємець працює сам на себе. Якщо він розвиває свій бізнес, то одразу повинен враховувати у своєму кошторисі податки на працівників. Проблема не в підприємцях, а у працівниках, котрі будуть незахищені. Наш тиск на підприємців щодо найманих працівників зумовлює те, що дедалі більше людей їде за кордон. Там навіть на тимчасовій роботі є страхові гарантії, за 8–10 років можна заробити на пенсію. А наші підприємці не платять своїм же людям. Нині вони вже мають вибір, оскільки «Leoni» та «Тенмарк» збільшують кількість робочих місць. Сподіваюся, що протягом року ще два інвестори зайдуть у Коломию».

Микола СОКОЛІВСЬКИЙ.