На Прикарпатті розпочалися «Дні українського кіно»

17 жовтня в Івано-Франківську розпочався мистецький проект «Дні українського кіно», який триватиме впродовж тижня в театрі кіно «Люм’єр». Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

З цієї нагоди відбулося урочисте відкриття та прес-конференція за участю міністра культури України Євгена Нищука, заступника голови облдержадміністрації Ігоря Пасічняка, ініціаторів й організаторів проекту та представників творчої групи фільму «Позивний «Бандерас» (режисер Заза Буадзе).

Зазначалося, що «Тиждень українського патріотичного кіно» започатковано на Прикарпатті у 2017 році. Метою проекту є висвітлення з допомогою фільмів історично-правдивих подій, пов’язаних з боротьбою за українську незалежність. Цьогоріч проект присвячується 100-річчю Української революції та всім захисникам України.

Євген Нищук подякував облдержадміністрації за ініціативу у реалізації такого проекту та закцентував увагу на прогресі щодо державної підтримки вітчизняного кіновиробництва. За його словами, у 2018 році виділено один мільярд гривень для вітчизняного кіно.

Ігор Пасічняк зазначив, що цьогорічний захід проводиться з метою ознайомлення жителів області з кращими зразками українського професійного кіномистецтва. «Ми будемо підтримувати схожі проекти. Це наш внесок у популяризацію якісних українських фільмів", - наголосив посадовець.

За словами організаторів, в цьому році вирішено розширити формат заходу, залучаючи до кінопоказів різножанрові фільми українського виробника: патріотичні, історичні кінострічки, фентезі, музичну-комедію тощо. У кінотеатрі «Люм’єр» фільми будуть безкоштовно продемонстровані для учнівської та студентської молоді й соціально незахищених верств населення.

Упродовж тижня глядачі зможуть переглянути ряд кінофільмів: історичну драму «Таємний щоденник Симона Петлюри» (режисер Олесь Янчук), драму «Донбас» (режисер – Сергій Лозниця), музично-комедійний бойовик «Шляхетні волоцюги» (режисер Олександр Березань), казку «Казка про гроші» (режисер Олеся Моргунець-Ісаєнко).

Розпочався фестиваль показом детективної драми «Позивний Бандерас» режисера Зази Буадзе, створеної компанією «ТРИ-Я-ДА Продакшн» за підтримки Держкіно України.