У Яремчі п’ятеро дітей госпіталізовані в лікарню через харчове отруєння

11 липня о 16.00 надійшло повідомлення про те, що в інфекційне відділення Яремчанської ЦРЛ, з харчовим отруєнням, госпіталізовано п’ятеро дітей віком 9-13 років (жителі м. Київ та Харків). Діти проживали та харчувались в готелі «Водоспад» в м. Яремчі. На даний час стан дітей задовільний.

— Ми працюємо так, щоб наші діти-сироти виховувалися як одна родина — знали одне одного і підтримували упродовж всього життя. Такі діти потребують постійної опіки. Думаю, що у всіх районах є комплексні програми соціального забезпечення дітей-сиріт і підтримки та захисту їхніх житлових прав. Проте у нашій програмі є захід, якого нема в обласній — безпосереднє оздоровлення дітей-сиріт.

Віталія ПОПОВИЧ, начальник Служби у справах дітей Рожнятівської РДА.

— Віталіє Ярославівно, чи має ваша служба у провадженні оздоровлення дітей-сиріт підтримку від керівництва району, зокрема і фінансову?

— Із фінансуванням у нас нема жодних проблем. Коли виділяють кошти з місцевого бюджету для оздоровлення дітей, то відбувається розщеплення: одну частину коштів спрямовують на управління освіти для реалізації їх окремої програми оздоровлення дітей пільгових категорій, а другу — суто на оздоровлення дітей-сиріт. Йдеться про оздоровлення державним коштом виключно повних сиріт.

— Яким чином і де відбувається оздоровлення дітей-сиріт?

— Ми централізовано викуповуємо путівки для дітей переважно в один табір. У часі проведення семінарів для їхніх опікунів ми обговорюємо і питання оздоровлення. Якщо дитина стає сиротою, то ми головно намагаємося влаштувати її у сім’ю родичів. Тобто мова йде не про дітей-сиріт з інтернатів. Упродовж року ми опікуємося дітьми-сиротами і залучаємо їх до різноманітних спільних заходів, зокрема і екскурсій-поїздок. У районі є 40 дітей — від 6 до 17 років, які підлягають оздоровленню. Але не всі опікуни — через різні обставини — погоджуються оздоровлювати дітей. Ми спілкуємося з ними під час семінарів чи осібно, радимося про можливі форми оздоровлення і відповідно вивчаємо потреби у путівках. Цього року їх 24 — загальна вартість 126 200 грн.

За матеріалами Управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА.