Зберегти для нащадків, або Як у Галичі дбають про пам’ятки міста

Пам’ятки Галича як свідчення його знакового минулого слугують нині своєрідним туристичним магнітом міста. Щороку більшає нових досліджень об’єктів міської історії та вражень від їх відвідин, розміщених мандрівниками на власних мережевих сторінках чи на інтернет-ресурсах туристичних агенцій.

Але щоб пам’ятки, особливо давні, мали відповідний вигляд і збереглися для майбутніх поколінь, їх потрібно утримувати в належному стані, вчасно ремонтувати, захищати від пошкоджень, руйнувань чи знищень. Звісно, це все залежить від власника тієї чи іншої пам’ятки або балансоутримувача, її статусу, наявності фінансування і багатьох інших важливих аспектів. Та водночас цей напрям роботи є важливим, оскільки передбачає постійну опіку над пам’ятками, що потребує об’єднання зусиль різних інституцій.

Уже в липні цього року працівники комунального підприємства «Галичводоканал» здійснили низку робіт щодо підтримання об’єктів культурної спадщини в належному стані. Зокрема пофарбували пам’ятну колону на честь побудови першого мосту на Дністрі і на знак подяки за те цісарсько-королівському намісникові Галичини Агенору Голуховському (1858 р.), пам’ятний знак на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на Дністрі (2015) та постамент статуї Христа Спасителя (2017). Тепер пам’ятки справляють враження доглянутості і наче ожили. Це важливо, оскільки в розпалі туристичний сезон, і знайомство гостей міста з цими об’єктами впливатиме на формування їхнього цілісного сприйняття сучасного Галича.

Важливо, щоб такі ініціативи відповідальних осіб були постійними – на виконання відповідних норм закону «Про охорону культурної спадщини» в частині повноважень і обов’язків органів місцевого самоврядування.

Як «Галичина» писала, пам’ятна колона на честь відкриття першого мосту на Дністер та на знак подяки за те наміснику гр. А. Голуховському, відкрита в жовтні 1858 р., є першим пам’ятником Галича. Національний заповідник «Давній Галич» заради відновлення історичної пам’яті впродовж 2016 – 2017 рр. здійснював підготовку та роботи щодо відновлення колони Голуховського та впорядкування місця, де вона стоїть. Зокрема було знайдено потрібні матеріали в архівах, виготовлено пам’ятну таблицю, виконано необхідні заміри конструкції…

Пам’ятний знак на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на Дністрі – це архітектурний монумент, що є композицію із двох скельних каменів та якоря, а по його периметру встановлено ланцюгову огорожу.

Що ж до статуї Христа Спасителя, то після завершення будівництва металевого мосту (1910) з північного боку Дністра на мурованій основі було встановлено статую католицького святого Яна Непомуцена і змонтовано шатрове накриття над усією конструкцією. У часи УРСР композицію знищили, а саму статую перенесли на кладовище Галич-гори і встановили на одній із могил. Однак на початку 90-х років вона зникла. А 30 серпня 2017 р. з ініціативи колишнього міського голови О. Трачика та підтримки меценатів на місці статуї Яна Непомуцена на березі Дністра встановили скульптуру Христа Спасителя, автором якої є Богдан Дячук.