Інакше як пояснити, що 56 відсотків її жителів категорично відмовляються вакцинуватися. Вони не те, що в роздумах, вони навіть не розглядають можливість щепитися, бо абсолютно впевнені, що вакцину придумали для зменшення популяції Homo sapiens на планеті.

Стерилізація, рак, магнетизація, чіпування і ще багато інших версій можливого негативного сценарію розвитку подій, який, врешті-решт, приведе до кінця світу. У соцмережах таке заходить швидко і якщо не перевіряти інформацію, то й наче розумні люди не розуміють, що відбувається.

Як наслідок – закриті школи (діти завжди страждають через проблеми дорослих), агресивна добровільно-примусова вакцинація під загрозою звільнення… І підроблені сертифікати на вакцинацію – коли з’являється попит, то й пропозиція не відстає. Вітаю, в Україні виник ще один чорний ринок – ринку наркотиків і проституції нам, очевидно, замало.

Маніпуляції, фейки, розкручування негативу, недолугі коментарі політиків, перекручування фактів, спотворення реальності, некомпетентність, невміння працювати в кризових умовах. А ще проблеми з арифметикою. Це – про хто винен.

А до чого тут арифметика? Все просто: от зробила я перше щеплення «Модерною», а на друге вакцини не вистачило. Пропонують заміну, але такий здвоєний сертифікат вакцинації не підтягує «Дія». Куди не глянь – самі проблеми і невміння чи небажання їх оперативно вирішувати. І це точно не підвищує рівень довіри до того ж Міністерства охорони здоров’я, де не вміють рахувати (це, звісно, до іншого міністерства, але все ж базові поняття математики мали б бути).

А все могло бути інакше… Простіше, без агресії. Хоча агресію у кризових ситуаціях, напевно, можна виправдати (я про примусову вакцинацію, а не про домашнє насильство). Але якби мене на роботі змушували робити вакцину, бо 80% має бути вакцинованих, щоб не закрили «контору», то це б точно викликало спротив. І я б пропагувала недовіру до влади, охорони здоров’я, масонів і всіх, хто винен у світовій змові, на кожному куті (в масонів особисто я не вірю, але прихильників усяких (абсурдних) теорій багато).

Я про те, що методи від пряника дуже різко перейшли в розряд примусу. Невже не подіяв заклик мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа вагітніти після вакцинації й отримати 100 тисяч гривень? Або покататися на 100 гривень у комунальних автобусах. Якими б абсурдними не були пряники, та вони кращі за відпустку за свій рахунок до кінця карантину.

Зрештою, якщо Байден обіцяв додатково 1,1 млрд доз вакцини для іноземців і частина з них точно перепаде Україні, можна розробити адекватну мотивацію за зекономлені кошти.

Або домовлятися з локальними сервісами і давати усілякі «плюшки» тим, хто попав у невеликий відсоток прихильників вакцинації. Згодом їх ставатиме все більше – рекомендації працюватимуть, фото в соцмережах з пунктів вакцинації теж. Чи запровадити флешмоб з тих же пунктів вакцинації, зняти класні ролики і транслювати їх в прайм-тайм по центральних телеканалах, де «живе» цільова аудиторія цієї комунікаційної кампанії.

У подоланні епідемії зацікавлені всі. Абсолютно. Але люди бояться того, чого не знають чи не розуміють. І якщо їх залякувати, це приведе в глухий кут – совкові методи давно себе віджили. В медіапросторі має бути достатньо інформації для аналізу. А тоді кожен зможе критично оцінити ситуацію і зробити вибір для себе – жити чи щодня боятися опинитися під апаратом штучної вентиляції.