Як убезпечити своє здоров’я за кордоном

Багато українців із початку повномасштабної війни виїхали в інші країни. Наші європейські союзники пішли нам назустріч: максимально спростили процедуру перетину кордону й не вимагали всіх необхідних для цього документів. Але зараз документообіг поступово повертається до того стану, який був до війни. Отже, в іншій країні обов’язково знадобиться страховий поліс, адже людина — це живий організм, і час від часу вона хворіє.

Одна справа, коли проблеми зі здоров’ям турбують вдома, коли є доступ до сімейного лікаря. А ось якщо щось трапляється під час подорожі за кордоном, це вже зовсім інша річ. Одразу доводиться зустрітися з купою проблем. Найголовніша — вартість медичного обслуговування. Як відомо, за кордоном ціни на лікування дуже високі. Навіть проста консультація коштуватиме від 50 євро, не кажучи вже про перебування в стаціонарі. У таких ситуаціях допоможе поліс туристичного страхування.

Як працює туристична страховка

Оформивши такий договір, людина може бути спокійною, бо тепер усі турботи про організацію лікування в разі потреби візьме на себе страхова компанія. Якщо хвороба станеться у застрахованої особи, достатньо зателефонувати на гарячу лінію й повідомити про те, що сталося. Після цього представник асистанс-компанії звернеться до лікаря, який знаходиться найближче й запише на консультацію до лікувального закладу, якщо виникне в цьому потреба. Може бути й інший варіант: турист сам організовує собі лікування, збирає чеки на його оплату, а після повернення додому страхова компанія компенсує йому всі витрати. Отже, страховка на візу гарантує отримання лікарської допомоги в межах страхової суми (зазвичай — до 30 тис. євро) під час перебування за кордоном.

Враховуючи різні матеріальні можливості мандрівників, провідні страхові компанії розробили різні програми. Наприклад, СК «ВУСО» пропонує своїм клієнтам три варіанти пакетів:

  • Програма А. Передбачає транспортування хворого, невідкладну та амбулаторну медичну допомогу, стаціонарне лікування, покриття вартості ліків. Крім того, сюди включена медична евакуація та репатріація — забезпечення повернення мандрівника додому, якщо стан його здоров’я погіршиться.
  • Програма Б. Крім усього, що є в попередній, додається оплата медичного супроводу лікарем, якщо застрахована особа не в змозі повернутися додому самостійно. Можлива репатріація в разі летального випадку.
  • Програма С. Додатково включені послуги адвоката на випадок здійснення застрахованою особою протиправних дій з необережності.

Є певна сума коштів, яку турист виплачує самостійно за умови настання страхового випадку. Це франшиза. Її розмір коливається від 50 до 100 євро.

Що вважають страховими випадками

Компенсацію від страхової організації можна буде отримати при заподіянні шкоди здоров’ю через нещасний випадок чи загострення хронічного захворювання, у разі смерті, втрати багажу та документів, потреби в послугах адвоката, утискання прав особи. У різних компаній перелік випадків, у разі настання яких варто розраховувати на компенсацію, може відрізнятися, тому треба дуже уважно ознайомитися з угодою перед підписанням. Якщо клієнт збирається, наприклад, за кордоном займатися дайвінгом, скелелазінням або чимось схожим, рекомендується купувати не звичайну страховку, а для активного відпочинку. Інакше виплат можна не дочекатися.

Як оформити страховку для виїзду за кордон

Для цього варто зайти на сайт обраної страхової компанії та в спеціальні графи внести необхідну інформацію про терміни поїздки, кількість мандрівників, мету подорожі, бажаний страховий ліміт. Після цього треба подати заявку, після здійснення оплати за лічені хвилини отримаєте поліс на свою електронну адресу. Така процедура економить багато часу. Якщо є бажання, документ можна роздрукувати, хоча в цьому немає гострої потреби, бо він зберігається на смартфоні або планшеті.