2023-й: вирішальний і завершальний, або Чи справді «формулу миру» від Києва розгляне відповідний саміт на рівні ООН наприкінці лютого?

Чимало хто у світі покладає на 2023-й надії на закінчення бойових дій у нашій державі, що, безумовно, дозволило б зітхнути з полегшенням багатьом у європейських країнах, які й самі потерпають од санкцій, запроваджених супроти рф як країни-агресора. Власне, й на владному Олімпі України останнім часом пожвавилася риторика про можливість здобути перемогу не лише на полі бою, а й у царині дипломатії – за столом переговорів.

Втім, ці розмови почастішали чи не відразу після візиту Президента Володимира Зеленського до Вашингтона 21 грудня. Що дозволяє визнати слушність заяв із деяких інсайдерських джерел про те, що однією з причин «виклику» глави Української держави «на килим» до президента США Джозефа Байдена була й необхідність змусити його таки піти врешті-решт на певні домовленості з москвою заради припинення вогню в Україні. Причому йшлося в тих повідомленнях з-за лаштунків, що в Білому домі В. Зеленському довели й конкретний граничний термін для виконання того завдання – до березня 2023 р.

Якщо те все правда, то й логічно, що вже 26 грудня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна зробить усе можливе, аби перемогти у війні цього року, додавши, що дипломатія завжди відіграє в тому важливу роль: «Кожна війна закінчується як результат дій на полі бою і за столом переговорів». Він також сказав, що у зв’язку з тим уряд України хотів би провести мирний саміт до кінця лютого. І, за його словами, «ООН могла б бути найкращим місцем для проведення цього саміту, тому що йдеться не про те, щоб зробити послугу певній країні, а щоб залучити до ініціативи всіх». Природно, що й на роль посередника у такому форумі в Києві пропонують-розглядають кандидатуру Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша.

Звісно, що й темою такого форуму стане передусім розгляд «формули миру» – розробленого комплексу заходів, які, на погляд офіційного Києва, позбавлять путіна шансів досягти цілей в Україні. У своєму зверненні до Конгресу США під час перебування у Штатах В. Зеленський заявив, що обговорив із Джо Байденом «наші ініціативи», й американський лідер, мовляв, підтримав ідею провести саміт миру. «Гарним початком» назвав держсекретар США Ентоні Блінкен мирні пропозиції України після їх обговорення на рівні глав МЗС країн «Групи семи» відразу після зустрічі президентів обох держав...

Що ж до самого тексту «формули…», то першим пунктом у ньому фігурує «повітряний щит» для України. Йдеться про те, що коли Сили оборони нашої держави матимуть достатньо сучасних систем ППО, ключовий елемент російського терору – ракетні удари – перестане працювати. Наступними пунктами є відновлення територіальної цілісності України та покарання росії за агресію. З того, наголошує Київ, яким воно буде за війну рф проти України, зроблять висновки багато країн і від цього залежить сталість міжнародного правопорядку. «Росію має бути цілковито ізольовано й покарано. Покарано і політично, й санкційно», – зазначив В. Зеленський, представивши на засіданні G7 українські мирні ініціативи.

Згадано в тексті й гарантії безпеки для України та її модель, проєкт якої в Києві підготували за сприяння ексгенсека НАТО Андерса Фог Расмуссена.

Цей документ, який назвали Київським договором безпеки (Kyiv Security Compact), стане основою для майбутніх угод між Україною і країнами-гарантами нашої безпеки.

Наприкінці «формули…» акцентовано і на ситуації з Білоруссю, яку рф уже перетворила на плацдарм для війни проти України і збройні сили якої намагається втягнути в бойові дії на своєму боці на українській землі. В її тексті зокрема запропоновано розмістити на кордоні України і Білорусі місію міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації в регіоні.