2019-го в міському бюджеті Івано-Франківська забракне півмільярда

В Івано-Франківську відбулося засідання 22-ї сесії міської ради. Ключовим питанням стало затвердження бюджету на 2019 рік. Однак найгостріші дискусії розгорнулись навколо забудови та земельних питань. Попри те, що сесія розтягнулась на понад шість годин, весь порядок денний вдалося розглянути та ухвалити важливі рішення.

На початку сесії присутні хвилиною мовчання вшанували всіх тих, хто не повернувся з війни. Міський комісар Івано-Франківська Ігор Сорокопуд вручив відзнаку «За участь в антитерористичній операції» родинам 11 загиблих бійців, а відзнакою Президента України нагородив військовозобов’язаних, які перебувають на обліку в міському військовому комісаріаті. Начальник відділу внутрішньої політики Ігор Кінаш зачитав розпорядження міського голови про нагородження відзнакою міського голови «За честь і звитягу» учасників АТО.

Забудова – у центрі уваги

На початку сесії голова Івано-Франківської міської асоціації бійців АТО Василь Андріїв виступив з різкою критикою міської влади та депутатів щодо надання земельних ділянок бійцям АТО. Він заявив, що бійці уважно спостерігатимуть за процесом виділення землі, а також оскаржуватимуть прийняті рішення, якщо вважатимуть їх незаконними. Голова громадської організації зазначив, що забудовники використовують учасників АТО з метою виділення земельних ділянок під забудову іншим громадським організаціям.

Наступною виступила жителька Івано-Франківська – вул. Пулюя, 9-а, яка розповіла, що у дворі старих 5-поверхових будинків була австрійська садиба, на місці якої планують побудувати багатоповерхівку. І забудовувати невеликий двір планує якраз асоціація В. Андріїва. За словами жінки, він пропонує жителям компроміс, який полягає у будівництві 5-поверхового будинку замість 9-поверхового.

За словами жительки, мешканців прилеглих будинків (серед яких більшість – пенсіонери) така пропозиція не влаштовує, адже у разі зведення будинку парковки новоселів опиняться на їхньому дитячому майданчику. Міський голова Руслан Марцінків погодився, що будинок там будувати недоцільно через брак достатньої кількості землі. Натомість можна розмістити дитячий майданчик або інший соціальний об’єкт. Але для цього потрібно викупити землю.

Ще одна жінка також поскаржилась міському голові на забудовника, який планує будувати житло на вулиці Гарбарській, буд. 27, 29, 31. За її словами, попри небажання людей підприємець чинить на них тиск і намагається оформити містобудівну документацію. А один іванофранківець повідомив про плани будівництва багатоповерхівки з підземним паркінгом впритул до його приватного будинку. Переглянувши документацію землемірів, які працювали поряд з його парканом, чоловік виявив, що на їхньому плані його хати просто немає. Пенсіонер заявив, що звертатиметься до Генерального прокурора та в Адміністрацію Президента, щоб не допустити незаконної забудови біля своєї хати.

Звіт і децентралізація

І традиційно партії виголосили чимало політичних заяв. Зокрема фракція «Батьківщина» вимагала не допустити підвищення цін на газ. ВО «Свобода» виступило проти законопроекту, який передбачає встановлення нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування. Міський голова Руслан Марцінків зачитав звернення щодо потреби збереження суті децентралізації. Він заявив, що центральна влада продовжує перекладати на плечі громад свої зобов’язання. За його словами, в наступному році Івано-Франківськ витратить уже 300 мільйонів гривень на фінансування видатків, які мала би забезпечувати держава. Зокрема йдеться про 105 мільйонів на фінансування системи профтехосвіти, а також на оплату комунальних послуг у закладах освіти та медицини, які не покривають освітня та медична субвенції. Депутат Андріан Волгін (фракція БПП) закликав міського голову припинити скаржитись на вилучення коштів з бюджету, адже саме завдяки децентралізації місто отримало додаткові фінанси для розвитку.

Після звернення Руслан Марцінків перейшов до звіту міського голови. Він перерахував свої досягнення за минулий рік. Це супроводжувалось графічною презентацією з фотографіями відкритих або розпочатих соціальних об’єктів. Марцінків повідомив, що торік Івано-Франківськ відвідав мільйон туристів. Стрімко розвивався сектор громадського транспорту, в результаті чого вдалося не лише закупити кілька десятків нових автобусів та тролейбусів, а й планують з червня 2019 року запровадити єдину транспортну картку. Що стосується ухвалення генерального плану міста, то нова дата його затвердження – березень 2019-го. Нагадаємо, що саме через необхідність розгляду змін до генплану сесія не збиралась останні чотири місяці. Депутат Андріан Волгін поцікавився: як влада планує вирішувати проблему забудови міського озера, а також тих судів, які зобов’язують узаконити забудову «зеленої зони» поряд із ЗШ №23? Міський голова відповів, що планує в межах законодавства не допустити забудови цієї території. Щоправда, за його словами, вже порушено кримінальну справу проти голови департаменту архітектури та містобудування Ореста Кошика, який відмовляється видавати містобудівні умови для забудови цієї ділянки. Зрештою, звіт міського голови підтримало 33 депутатів (загалом 42).

Мода на перейменування

Міська рада поповнилася новим депутатом. Колишній міський голова Віктор Анушкевичус відмовився від депутатського мандату і його місце посів наступний за списком депутат від Української народної партії – колишній заступник міського голови з гуманітарних питань Михайло Верес, який склав присягу, отримав депутатське посвідчення та картку для голосування.

Сесія міської ради запам’ятається хвилею перейменування вулиць міста. Одну з нових вулиць у районі садового товариства «За мир» назвали на честь американського сенатора Джона Маккейна. Вулицю Мельничука буде перейменовано на вулицю Левка Лук’яненка, а Товарну – на вулицю Фотія Володимирського. Вулиця Гарбарська називатиметься вул. Софрона Мудрого. Окрім того, сквер на вул. Грюнвальдській буде присвячений 100-річчю ЗУНР. А одна з нових вулиць вздовж річки Бистриці Солотвинської матиме назву «Просвіти».

Швидко і без обговорень

Ключовим питанням сесії став розгляд бюджету на 2019 рік. Заступник міського голови і начальник фінансового управління Вікторія Сусаніна наголосила на тому, що цей бюджет буде дефіцитним. Розрив між доходами і видатками – 500 мільйонів. У 2019-му місто розраховує отримати доходи у розмірі трохи більше 3 млрд. гривень, видатки – у розмірі 3,545 млрд. гривень.

За рахунок коштів місцевого бюджету за складність, напруженість у роботі буде встановлено такі надбавки: в розмірі 50% посадового окладу – інструкторам з фізкультури; у розмірі 25% посадового окладу – музичним керівникам, 15% посадового окладу – вихователям у таких закладах освіти міста: дитячих садках, загальноосвітній школі-садку №3, початковій школі «Пасічнянська», початковій школі імені Софії Русової, навчально-реабілітаційному центрі Івано-Франківська. Також міська рада прийняла рішення здійснювати щомісячне преміювання у розмірі одного посадового окладу шеф-кухарів, кухарів у цих закладах.

«У 2016 році розпочалась децентралізація, яку відчули місцеві бюджети. Але разом зі збільшенням доходів додалися і нові повноваження та збільшилися видатки. У 2019 році ми зберегли надбавки і виплати, запланували стипендії і зберегли всі пільги, які були у 2018-му. Хочу наголосити, що бюджет-2019 буде дефіцитним. Розрив між доходами і видатками – 500 мільйонів. Тому необхідними будуть запозичення», – зазначила заступник міського голови Вікторія Сусаніна.

Депутат Іван Гарасимко (фракція «Самопоміч») запропонував збільшити депутатський фонд із 70 до 150 тисяч. За його словами, депутати отримують чимало звернень від жителів, і їм необхідно мати певний фінансовий ресурс, щоб на них реагувати. Однак ця пропозиція не набрала достатньої кількості голосів. Відтак міський голова без обговорення поставив питання затвердження бюджету на голосування, і його було підтримано. Окремі депутати намагались протестувати, але на це Руслан Марцінків не реагував. Зазначимо, що депутати побачили текст бюджету лише у день його розгляду. Для преси та громадськості остаточний текст бюджету був недоступним, тому головний фінансовий документ міста, а також 500-мільйонний дефіцит ще стане об’єктом прискіпливого аналізу.

Інвестиції в комунальні підприємства

Міська рада Івано-Франківська створила нове комунальне підприємство «Благоустрій» зі статутним капіталом 25 млн. грн. КП виконуватиме роботи та надаватиме послуги з утримання й обслуговування об’єктів та елементів благоустрою, які передадуть йому на баланс, а також виконуватиме їх поточний та капітальний ремонти. На обслуговування КП «Благоустрій» планують передати тротуари, міжбудинкові проїзди, сквери та інші об’єкти благоустрою. Також підприємство буде ремонтувати та чистити дощову каналізацію.

Схожі функції має КП «Муніципальна дорожня компанія». Через це доцільність створення ще одного комунального підприємства аналогічного профілю окремі депутати та активісти піддавали сумнівам. Але на сесії таки вирішили створити ще одне комунальне підприємство. За словами директора «МДК» Віталія Бурка, підприємство не може виконувати невластиві для нього функції і зосередиться на прибиранні та обслуговуванні доріг.

Міська рада прийняла «Програму оновлення основних засобів виробництва акціонерного товариства «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» на 2017–2022 рр.». У рамках програми планують виділити 12 мільйонів гривень. Кошти спрямують на модернізацію ливарного виробництва, верстатного парку для обробки металу, ковальсько-пресового обладнання та обладнання для виготовлення шестерень.

Депутати проголосували за програму збереження, використання та розвитку історичного комплексу – колишнього палацу Потоцького. Як повідомив керівник комплексу Володимир Гайдар, для дослідження та відновлення палацу Потоцьких потрібно 115,5 млн. гривень. За його словами, вже розроблено відповідну програму на 8 років. Міський голова Руслан Марцінків додав, що у бюджеті на наступний рік на це закладено 10 мільйонів: «Місто не може самостійно вкласти такі великі гроші. Тому шукайте, змагайтеся за гранти. Ми вже виділили 10 мільйонів, тому на перший крок це непогано».

Боротьба за землю

Найбільш емоційним став розгляд земельних питань. Група бійців АТО на чолі з Василем Андріївим, як і обіцяла на початку сесії, просила демонструвати на екрані графічні матеріали сумнівних з їхньої точки зору земельних рішень. Такий розгляд викликав нервову реакцію окремих представників депутатського корпусу. Зокрема під час розгляду одного з питань виникла суперечка між керівником фракції ВО «Свобода» Романом Онуфрієвим та Василем Андріївим. Кожна сторона звинувачувала другу в порушеннях. Скажімо, Р. Онуфріїв попросив вивести на екран пункт рішення про відведення земельної ділянки під будівництво житла на березі «Німецького озера» у «Пасічній», яке за чинним генпланом є зеленою зоною. Василь Андріїв пояснив, що асоціація і справді пропонувала цю ділянку в контексті змін до генплану міста, але згодом відмовилась від цієї ідеї. Своєю чергою, прихильники Андріїва заявили, що чомусь депутати знаходять порушення лише у «чужих» рішеннях і не помічають їх у «своїх». Зрештою, домовились, що цю землю залишать під зелену зону, а житло для бійців будуватимуть у більш придатних для цього місцях.

Майже всі питання порядку денного було проголосовано, в тому числі й бюджет на 2019 рік. Водночас у процесі розгляду майнових і земельних питань атмосфера у залі розпалювалася і розподіл ключових ресурсів ставав дедалі більш конфліктним. Схоже, що з наближенням президентських, парламентських і місцевих виборів тенденція до цього лише посилюватиметься.

Редактор сайту газети "Галичина"