Китайці купили компанію Leoni AG, яка володіє заводом у Коломиї

Китайська компанія Luxshare підписала угоду про поглинання німецького постачальника автомобілів Leoni AG, який володіє заводами у Коломиї та Стрию.

Як повідомили у Bloomberg, переважну більшість із 205 мільйонів євро (221 мільйон доларів), виручених від продажу 50,1% частки компанії, планується направити банкам-кредиторам, сказав в інтерв’ю головний виконавчий директор Клаус Ріннебергер. Luxshare також придбає кабельний бізнес Leoni за 320 мільйонів євро, а виручені кошти підуть на зменшення боргу.

Минулого року Leoni реструктурувала борг у розмірі 1,6 мільярда євро після того, як не впоралася зі зростанням цін на сировину та порушенням ланцюга поставок. У рамках угоди австрійський бізнесмен Штефан Пірер вклав нові кошти, щоб стати єдиним акціонером бізнесу, а банківські кредитори отримали право на 45% майбутніх прибутків в обмін на списання приблизно половини їхніх кредитів.

За словами Рінербергера, який очолює виробника електропроводки з квітня 2023 року, поточний борг Leoni буде рефінансований після завершення угоди.

Співпраця з Luxshare є частковим свідченням тиску, з яким стикається європейський автомобільний ринок, який бореться зі зниженням попиту, оскільки споживачі не сприймають високі ціни на електромобілі. Низька маржа робить постачальників таких великих автовиробників, як Leoni, особливо вразливими до несподіваного падіння замовлень.

«Китайці просто зробили свою домашню роботу, особливо на автомобільному ринку за останні 20 років», — сказав він. «Однією з переваг цього стратегічного альянсу є те, що він дає нам можливість брати участь у ланцюжку створення вартості, коли китайські автовиробники виходять на європейський ринок».

За словами Ріннебергера, це партнерство не лише допоможе розширити їхню присутність на інших ринках, але й допоможе Leoni вирішити такі проблеми, як прогалини в пропозиції продуктів, зокрема роз’ємів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.