На Косівщині освятили монумент Повстанської Слави

14 жовтня освячено Монумент Повстанської Слави, на місці славетного повстанського бою в с.Лючі Рушір, який символізує споконвічну боротьбу нашого народу проти московських загарбників і знищителів всього українського. Про це повідомила депутатка Івано-Франківської облради Наталя Перцович.

«Тут, під Космачем, в січні 1945 року Березівська Сотня УПА, під командуванням Мирослава Симчича «Кривоноса» здійснила успішний бій, знищивши біля 400 енкаведистів на чолі з генерал-майором Дергачовим, які приїхали "брати Космач", тогочасну оунівську столицю і бандерівський форпост. В 1944 році цей же Дергачов керував операцією депортації Кримських татар. А через рік знайшов свою смерть від повстанського спротиву тут, в Карпатах. Безславно похований в Коломиї на Базарній площі разом із іншими офіцерами та енкаведистами. Потім у 1948 так само безславно перепохований. Факт знищення Дергачова був наскільки засекречений, що до цього часу про цю історію знають мало. А треба, щоб знали! І щоб знали вороги, що "хто з мечем іде на українську землю, від меча і загине"!», - зазначила Перцович.

Захід відвідав голова «Меджлісу» Рефат Чубаров.

Скульптуру виготовив скульптор Петро Штайєр. Перевезення монумента виявилось непростою логістичною задачею. У вирішенні проблем допомогли відомі прикарпатські підприємці.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.