Заочно повідомили про підозру прикарпатцю, який перейшов на бік ворога

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури уродженцю Прикарпаття повідомлено про підозру у державній зраді, колабораційній діяльності, участі у терористичній організації та незаконних збройних формуваннях (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

«Слідством установлено, що підозрюваний упродовж 2015-2019 років брав участь у проведенні Антитерористичної операції на території Луганської області. Однак у листопаді 2022 року фігурант перейшов на бік ворога та вступив до так званого добровольчого російського незаконного військового формування «батальйону імені Богдана Хмельницького» (після злагодження батальйон приєднався до оперативно-бойового тактичного формування «Каскад»). На службі в батальйоні чоловік присягнув на вірність рф та активно брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України. Згодом зайняв посаду командира одного із розвідувальних підрозділів оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» та здійснював підбір і вербування бійців для диверсійно-розвідувальної діяльності», - повідомили в Прокуратурі Івано-Франківської області.

Спеціальне досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Івано-Франківській області.

За даними СБУ, чоловік 1969 р.н. за часів срср проходив строкову службу на території росії. З 1994 року служив у міліції Івано-Франківської області, звідки його звільнили в 2001 році за порушення дисципліни.

Через деякий час він переїхав на схід України. З 2015 по 2019 рік служив у ЗСУ по мобілізації та за контрактом, при цьому двічі був судимий за самовільне залишення частини.

У певний час в нього почало формуватися упереджене ставлення до України, її цінностей та шляху розвитку.

У листопаді 2023 року фігурант склав присягу на вірність російській федерації разом із іншими новими учасниками угруповання «Каскад».

«СБУ встановила, що в лютому-березні 2024 року він брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України в районі Великої Новосілки Волноваського району Донеччини. За даними слідства, в цей період фігурант вербував бойовиків штурмових загонів до розвідувального підрозділу, де він проходив службу. На службі в «батальйоні Хмельницького» бойовик давав інтерв’ю та коментарі російським пропагандистам, у яких закликав військовослужбовців ЗСУ складати зброю», - повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.