Медики ЦМКЛ врятували пацієнта, у якого зупинилось серце

Медики ЦМКЛ Івано-Франківська врятували життя та успішно пролікували пацієнта Юрія Цимбалюка. Про це повідомили у медичному закладі.

Події відбувались трохи більше місяця тому. Тоді в неділю, 11 серпня, Юрій Цимбалюк разом із дружиною прогулювались у Міському парку ім. Тараса Шевченка. Посеред вулиці чоловік відчув погіршення самопочуття. За кермо власного автомобіля уже не сідав, а тому викликали таксі, щоб направитись за медичною допомогою до ЦМКЛ. На повороті до лікарні він втратив свідомість.

Медики відділення невідкладної екстреної медичної допомоги ЦМКЛ, які були в той час на чергуванні (лікар невідкладних станів Христина Буковинська і терапевт Роман Вовчок, а також анестезіологи Ангеліна Котик і Ярослав Максимчук) розповідають, що тоді все було блискавично швидко. Пригадують і переляканого водія таксі, а також, що в той день в ЦМКЛ не було ургенції. А тому, зізнаються, що не очікували на пацієнтів у критичних станах і з гумором жартують, що те чергування запам’ятається їм надовго: «У нас не було часу на роздуми, у пана Юрія зафіксували фібриляцію шлуночків , яка перейшла в асистолію (зупинка серцевої діяльності ). Кожна хвилина і навіть секунда були важливі. Тому ми негайно розпочали реанімаційні заходи. І аж на 17 хвилині серце вдалось завести».

Завідувачка ВНЕМД Іванна Дидик відзначає, що серцево-легенева реанімація триває за стандартом 30 хв.

«Наші лікарі діяли настільки командно, швидко і ефективно, що маємо врятоване життя пана Юрія і зараз він вже повернувся до нормального життя», - говорить Іванна Дидик.

Після реанімаційних заходів хворого негайно перевели у палату інтенсивної терапії, де він знаходився на апараті ШВЛ без свідомості 1 добу.

«На мій подив (а ми в роботі дуже часто маємо справу з постреанімаційними ускладненнями), наступного дня в пацієнта почали зʼявлятися елементи свідомості та ознаки самостійного дихання. Потім намагання виконувати прості інструкції. Дуже обережно і натхненно ми з командою спостерігали за динамікою. Зрештою успішно пацієнта екстубували, тобто апарат ШВЛ йому вже був непотрібний», - пригадує завідувачка ВНЕМД.

Далі пацієнта відправили у відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії, де йому встановили діагноз – інфаркт міокарда. Тут йому провели коронографію (дослідження судин серця за допомогою рентгену і спеціальної контрастної речовини), а опісля стентування коронарних артерій. Це малоінвазивне хірургічне втручання дозволяє розширити просвіт артерій, які забезпечують життєдіяльність серця.

В подальшому пацієнта перевели у кардіологічне відділення ЦМКЛ.

«У нас він проходив реабілітацію, також йому виконувались ЕКГ із фізичним навантаженням, УЗД серця та постійний контроль аналізів, підбір ліків», - говорить лікуючий лікар-кардіолог Юлія Садівська.

За 11 днів пацієнта Юрія Цимбалюка вдалось ефективно пролікувати в ЦМКЛ і виписати з медзакладу у задовільному стані.

Чоловік зізнається, що до того не мав якихось серйозних проблем з серцем, міг тільки інколи мати підвищений артеріальний тиск. Сьогодні він приходить навідати своїх медиків і подякувати їм за порятунок.

«Мабуть, я ще не все встиг, якщо лікарям вдалось мені зберегти життя і вищі небесні сили так усім покерували», - говорить Юрій Цимбалюк.

Пацієнт каже, що зараз добре себе почуває, навіть розпитує у лікарів, коли йому вже можна буде грати волейбол, адже поки фізичні навантаження у нього є обмежені.

«Я нічого не пам’ятаю, що відбувалось тут в лікарні. Після пережиття клінічної смерті став погано пам’ятати декілька днів перед нею. Знаю, що ми були на дачі в суботу, але немає чіткості спогадів, ніби спостереження збоку, або як сон і деколи все як у мультфільмі. Не можу пригадати як зранку в неділю снідав, але всі інші події свого життя я добре пам’ятаю», - говорить Юрій Цимбалюк.

Лікарі кажуть, що певні порушення пам’яті є можливі, більше того випадок цього пацієнта є унікальним і певною мірою навіть дивовижним.

«Пану Юрію пощастило навіть те, що він прогулювався в парку поруч з лікарнею, що викликали тоді швиденько таксі, бо тут дуже важливим був час. Певним чудом є також те, що пацієнт зараз повністю стабільний. Бо коли 17 хвилин порушене кровопостачання, то людина рідко після цього може повернутись до повноцінного життя», - говорить Іванна Дидик.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.