В Івано-Франківську оновили гуртожиток для родин військових ВПО

У Івано-Франківську за грантові кошти Євросоюзу відкрили оновлений гуртожиток для родин військовослужбовців з числа ВПО. Тут житимуть ті, в кого війна забрала не просто квартиру чи будинок, а ті, чиї рідні стали на захист України на фронті.

«Тут є прихисток. Ми будемо поселяти людей, пріоритет для нас - військовослужбовці, по нашому положенню вони мають найбільше балів. Тому це вже такий сучасний гуртожиток, де люди мають можливість перебувати. Надіємося, що нам вдасться збудувати два будинки повноцінних соціального житла для ВПО. Знову ж таки нагадаю, що пріоритетом в цьому гуртожитку чи в тих будинках, що будуються, будуть військовослужбовці з числа ВПО», - каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Колишня адмінбудівля відтепер стане прихистком для сорока людей, які через війну вимушено переїхали до Івано-Франківська. Це вже другий завершений об’єкт відремонтований у місті в межах програми «Підтримка для задоволення нагальних потреб у житлі ВПО в Україні». Проєкт повністю профінансовано ЄС, а реалізувався під управлінням НЕФКО.

«Це приміщення було адміністративним корпусом «Теплокомуненерго». Поряд їхня котельня. Останнім часом його не використовували взагалі. Ми реанімували це приміщення, зробили повністю реконструкцію, добудували ще третій поверх. У кінцевому результаті ми отримали 4 смартквартири і 16 кімнат для повноцінного проживання людей на кожному поверсі, загальні кухні, санвузли, з прасувальними дошками, пральними й сушильними машинами», - розповідає начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак.

Замінили буквально все, утеплили та ефективно організували простір всередині, – розповідає підрядник. На даху гуртожитка встановили сонячні батареї, а біля будинку облаштували дитячий майданчик та місце для відпочинку. Саме приміщення енергоефективне та енергоощадне.

«Проєкт виконано в межах заходів з енергоефективності. Тут змонтовані різні інноваційні заходи. Для забезпечення гарячого водопостачання змонтований тепловий насос, сонячна електростанція, забезпечений тепловий пункт, утеплення фасаду, гідроізоляція даху, тобто він виконаний за всіма нормами українського законодавства та Європейських вимог», - зауважує директор компанії-підрядника Ярослав Свідрак.

До слова, два гуртожитки, які вже відремонтували у Івано-Франківську коштом Європейського Союзу, а також квартири у будинках, що побудуть на вулиці Ребета для ВПО, будуть лише як прихистки та тимчасове житло. Після завершення війни це житло залишиться у власності міста.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.