Поліцейського, який організував переправлення ухилянтів за кордон, оштрафували та конфіскували майно

Богородчанський районний суд виніс вирок працівнику поліції, який здійснив незакінчений замах на організацію незаконного переправлення особи через державний кордон України за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, обвинувачений незаконно придбав, носив та зберігав вогнепальну зброю та бойові припаси без передбаченого законом дозволу.

Обвинувачений, будучи достовірно обізнаний із вимогами законодавства щодо дії в Україні правового режиму воєнного стану, діючи з корисливих спонукань, у вересні 2022 року вирішив за матеріальну винагороду разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою організувати незаконне переправлення військовозобов'язаного через державний кордон України. З цією метою він узгодив із службовою особою управління соціального захисту населення Івано-Франківської районної державної адміністрації, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження, можливість виготовлення фіктивного медичного висновку про захворювання доньки ухилянта, та довідки про отримання допомоги особі з інвалідністю, виданої на ім'я малолітньої. Вказані документи, мали стати для нього підставою для перетину державного кордону України.

Обвинувачений спільно з іншими невстановленими особами шляхом надання порад, вказівок, засобів та необхідних контактів організував незаконне переправлення військовозобов'язаного за межі державного кордону України, завершивши 10.10.2022 у такий спосіб вчинення злочину.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому злочинів визнав повністю. Він повідомив, що ухилянт, внаслідок надмірного хвилювання та неадекватної поведінки викликав підозру у працівників Державної прикордонної служби і йому було відмовлено у виїзді закордон. У зв'язку з цим він повернув йому отримані від нього гроші, після чого той з сім'єю через деякий час виїхав за межі України у невідомий для нього спосіб.

Також він визнав факт організації переходу для ще одного клієнта через територію Закарпатської області у прикордонні райони. Про подальший розвиток поді йому не було відомо, оскільки його роль на цьому закінчилась. Однак через декілька днів, клієнт зателефонував йому із Республіки Польща та висловлював обурення з приводу вартості їх послуг, оскільки довідався від інших осіб, які в незаконний спосіб перетинали кордон разом із ним, що вони заплатили значно менше.

Крім того, готувалось ще одне переправлення через кордон. Він, сподіваючись на те, що може бути використаний той самий канал, озвучив вартість послуги 6 тис доларів США. Його знайомий мав забезпечити контакти на кордоні. Однак до реалізації цих планів не дійшло, оскільки був викритий працівниками правоохоронних органів.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та призначив остаточне покарання у виді 30 000 (тридцяти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510000 (п`ятсот десять тисяч) грн., з конфіскацією усього належного на праві власності майна та з позбавлення права обіймати посади у правоохоронних органах строком на два роки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.