Прикарпатець, який підірвав співчарочника гранатою, отримав вісім років тюрми

Рожнятівський районний суд виніс вирок прикарпатцю, який підірвав товариша по чарці гранатою.

25 липня 2020 року обвинувачений вживав алкогольні напої з двома іншими чоловіками. Згодом, один із чоловіків відмовився продовжувати участь у пиятиці і обвинувачений з потерпілим взяли дві пляшки горілки та половину кавуна та прийшли до приміщення літньої кухні за місцем проживання потерпілого.

Під час вживання алкоголю між чоловіками виникла словесна суперечка, під час якої обвинувачений нагадав односельчанину про те, що той близько 10 років тому його побив та вирішив поквитатися за отриману образу, позбавивши його життя.

Обвинувачений на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, з мотивів помсти, діючи умисно, вийняв з кишені ручну гранату РГД-5, яку тривалий час зберігав при собі, та вийняв з неї запобіжну чеку, поклавши її на стіл. Після цього він відійшов до вхідних дверей та кинув гранату на підлогу в бік потерпілого, після чого зачинив двері і пішов геть.

Потерпілий отримав небезпечні для життя ушкодження, з якими був госпіталізований в КНП «Перегінська районна лікарня Рожнятівської районної ради».

Обвинувачений виконав всі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, однак злочин не було закінчено з причин, які не залежали від його волі, оскільки потерпілого вдалось вчасно доставити у медичний заклад, де йому була надана своєчасна медична допомога.

Обвинувачений визнав себе винним у тому, що приблизно у 2017 році у невідомої йому особи він придбав вибуховий пристрій, а саме осколкову гранату РГД-5, яку приніс та зберігав за місцем свого проживання, а також носив при собі, не маючи на те передбаченого законом дозволу, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України.

За версією обвинуваченого, під час застілля між ними виник словесний конфлікт, він витягнув з кишені гранату, а потерпілий почав її у нього відбирати. У результаті боротьби між ними граната випала у нього з рук, а він піднявся за столу і відійшов до дверей літньої кухні. Коли граната вибухнула, він вийшов з літньої кухні та пішов додому.

Обвинувачений не визнав свою вину у вчиненні замаху на умисне вбивство, хоча не заперечує факту вибуху гранати, яка йому належала, внаслідок чого потерпілому завдано тілесних ушкоджень.

«Потерпілий повідомив, що під час пиятики обвинувачений поставив на стіл дві гранати, і запропонував одну із них кинути на сусідське подвір'я, щоб налякати сусідів. Він почав відмовляти обвинуваченого від такого поступку та просив сховати гранати. На цьому ґрунті між ними виникла суперечка, після чого обвинувачений забрав гранати зі столу, підійшов до вхідних дверей літньої кухні та кинув одну з них на підлогу зі словами : «Ти мені уже нічого не винен, ми квити!», і вийшов з літньої кухні. Граната вибухнула на підлозі біля столу, за яким він сидів, пошкодивши усе в середині літньої кухні та нанісши йому багато ран. На звук вибуху прибігла дочка і викликала швидку медичну допомогу. Від отриманих ран він став інвалідом 2-ї групи. Заявлений цивільний позов підтримує у повному об'ємі та просить суворо покарати обвинуваченого», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 8 (вісім) років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 (два) роки.

Термін відбуття покарання обчислюватимуть з часу затримання а саме з 06.45 год. 24.08.2022.

До набрання вироком законної сили, запобіжний захід відносно обвинуваченого у вигляді тримання під вартою залишать без змін.

Суд вирішив стягнути з обвинуваченого на користь потерпілого майже 5 тисяч гривень матеріальної шкоди, 50000 (п'ятдесят тисяч) гривень моральної шкоди та 12000 (дванадцять тисяч) гривень понесених витрат на правову допомогу.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано або змінено, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.