В Івано-Франківську родичі двох померлих пацієнтів дали згоду на трансплантацію

В ЦМКЛ Івано-Франківська родичі двох померлих пацієнтів дали згоду на вилучення органів.

«Посмертне донорство рятує життя та дарує шанс на здоров’я людям, які потребують пересадки органів. В нашій лікарні непересічна подія – родичі одразу двох пацієнтів, яким було констатовано смерть головного мозку внаслідок важкої патології, дали зважену згоду на вилучення органів задля порятунку інших», - повідомили у медичному закладі.

На знак великої поваги, і щоб подякувати донорам, медики вишикувались у коридор пошани.

«З нами були присутні й близькі донорів. Це велике диво, що нам трапились люди, які мають усвідомлення ролі донорства у порятунку життя хворих. Родичі одного з померлих сказали фразу, яка мені дуже запамʼяталася: «Чи не було б це егоїзмом з нашої сторони, якби ми не погодились продовжити життя в тілах інших людей?», - розповідає завідувачка відділення невідкладної екстреної медичної допомоги Іванна Дидик.

Такі випадки, коли у пацієнта відбувається смерть головного мозку, але органи продовжують функціонувати, трапляються нечасто, відзначають лікарі.

«Смерть головного мозку рівносильна біологічній смерті та діагностується консиліумом лікарів. Це певний регламент і процес, який юридично документується. Після цього розпочинається робота трансплант-координатора та повідомлення і роз’яснення для родичів про посмертне донорство», - говорить лікар-трансплантолог, завідувач Міського центру нефрології, діалізу та трансплантації Богдан Вівчаренко.

Лікарі кажуть, що завдяки двом посмертним донорам шанс на життя і здоров’я отримали п’ять реципієнтів.

Лікар трансплант-координатор Христина Лесюк-Стефінко повідомила, що після реєстрації в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації органи донорів (чотири нирки і печінка) були направлені у медичні заклади Львова та Києва.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.