В Івано-Франківську засудили чоловіка, який погодився на співпрацю з рашистами

Івано-Франківський міський суд виніс вирок чоловікові, який вчинив незакінчений замах на вчинення державної зради, тобто діяння умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України: наданні іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненому в умовах воєнного стану.

У період 14-23 липня 2022 року обвинувачений, перебуваючи в м. Івано-Франківську, отримавши від жителя Одеської області, який діяв в інтересах представників Російської Федерації та її організацій, пропозицію на здійснення дій, спрямованих на допомогу Російській Федерації в здійсненні збройної агресії проти України.

Від представника ФСБ Російської Федерації, обвинувачений отримав завдання зі збору актуальної інформації про місця знаходження блок постів, будівель центрів прийняття рішень, адміністрацій, підрозділів Національної Поліції, Служби безпеки України, військових частин, а також про пересування військової техніки в східному та південному напрямках України.

Злочинні дії обвинуваченого були припинені з причин, що не залежали від його волі, він не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, оскільки 03.08.2022 року був затриманий працівниками УСБ України в Івано-Франківській області.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав. Суду пояснив, що літом 2021 року перебуваючи в м.Одеса він познайомився з чоловіком, з яким він почав спілкуватися. Надалі, перебуваючи в м.Івано-Франківську на його номер прийшло СМС-повідомлення. Він почав спілкуватися з вказаним абонентом в додатку для обміну повідомленнями «Telegram X», оскільки хотів витягнути його на розмову і на той час йому це було цікаво. Згодом він зрозумів, що це є провокація і припинив спілкування з абонентом. Обвинувачений вважає, що всі ці повідомлення є ніщо інше, як провокацією з боку СБУ. Жодної згоди на співпрацю з представниками російської федерації чи її організаціями обвинувачений не надавав. Також за час спілкування обвинувачений не надав ніякої інформації згаданому абоненту. 03.08.2022 року під час обшуку в квартирі обвинувачений добровільно розповів про вказані обставини слідчому, а тому вважає, що він підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ч.3 ст.111 КК України.

Незважаючи на те, що обвинувачений свою вину за пред'явленим обвинуваченням не визнав, його вина у вчиненому доводиться сукупністю зібраних та досліджених в судовому засіданні доказів.

«Суд приходить до переконання, що надаючи свою згоду на здійснення підривної діяльності проти України, отримавши завдання зі збору актуальної інформації про місця знаходження блок- постів, будівель центрів прийняття рішень, адміністрацій, підрозділів Національної Поліції, Служби безпеки України, військових частин, а також про пересування військової техніки в східному та південному напрямках України, обвинувачений мав намір вчинити кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.111 КК України. Суд вважає, що обвинувачений діяв виключно з прямим умислом, що також є обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони злочину, передбаченого ст.111 КК України», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15, ч.2 ст.111 КК України, та з застосуванням ч.1 ст.69 КК України, призначив покарання у виді позбавлення волі на строк сім років з конфіскацією всього належного йому майна.

Запобіжний захід обвинуваченому - тримання під вартою - залишили без зміни до набрання вироком законної сили.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.