Прикарпатець, який обстріляв хату та кинув гранату у двір, отримав більше 3 років тюрми

Рогатинський районний суд виніс вирок уродженцю м.Бережани, який обстріляв та кинув гранату у двір знайомих.

4 січня 2023 року близько 00:30 у с.Добринові Рогатинської громади обвинувачений здійснив сім пострілів з рушниці у хату потерпілих, після чого кинув гранату РГД-5 на подвір'я, внаслідок чого відбувся її вибух, чим створив реальну загрозу спричинення шкоди життю і здоров'ю чотирьох осіб, які на той час перебували в будинку.

Обвинувачений надав показання, що через сварку з дружиною пішов з дому, щоб побути на самоті. З собою взяв рушницю, щоб не було страшно йти, не маючи наміру комусь нашкодити. Проходячи через сусіднє село, вирішив вистрілити в закинуту будівлю. Одягнутий був в куртку, в кишені якої виявилася граната, яку одного разу знайшов в лісі під час пошуку впалої ракети. З цікавості витягнув кільце гранати, «воно зашипіло», через що він злякався і відкинув гранату в напрямку потічка. Куди граната впала - не бачив.

На уточнюючі запитання відповів, що з дружиною посварився через те, що з її слів по селі ходили плітки, що він зраджував їй із її однокласницею із с. Добринова. Чому стріляв по стіні, на якій був образливий напис не зміг пояснити: «щось помішалося і так сталося».

Матеріальну шкоду відшкодував дружині потерпілого. Зазначив, що визнає вину у вчиненому та щиро розкаюється.

У хаті потерпілих спали чоловік, дружина, їх син та його подруга. Саме у неї напередодні був конфлікт з іншою дівчиною, яка припинили стосунки з одним хлопцем і почала зустрічатися з іншим. Під час їхньої зустрічі вона цікавилась, хто розпускає про неї плітки і на цьому грунті сталась сварка. Дівчина погрожувала, що на розбірки прийде якийсь чоловік, який поб'є її хлопця.

Суд не визнав обставинами, які пом'якшують покарання, щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, які зазначені в обвинувальному акті.

Обвинувачений не повністю визнав свою вину у вчиненому злочині, передбаченому ч. 4 ст. 296 КК України, і не висловив щирого каяття у вчиненому, адже він не визнав, що мав на меті кидання гранати на подвір'я, не повідомив про мотив своїх дій та спрямованість умислу.

Показання обвинуваченого про те, що він випадково прийшов до місця, де був образливий надпис щодо людини, та випадково кинув гранату під вікно людям, які мали конфлікт з особою, яка погрожувала до цього цим людям, суд визнає недостовірними, наданими з метою приховати мотив своїх дій та спрямованість умислу.

Очевидно, що мотив дій обвинуваченого був зумовлений вищезгаданим конфліктом, а спрямованість умислу - на те, щоб «розібратися» з учасниками конфлікту.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк три роки два місяці.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.