Жителька Калущини, яка вбила новонародженого хлопчика, відбулась умовним терміном

Калуський міськрайонний суд виніс вирок жительці Калущини, яка вбила свою новонароджену дитину відразу після пологів.

В ніч з 17 на 18 листопада 2023 року обвинувачена, яка проживає у с.Кропивнику у будинку з вітчимом та молодшою сестрою, народила хлопчика. Факт вагітності приховувала від оточуючих. Знаходячись у ванній кімнаті за місцем свого проживання, вона самотужки, без втручання сторонніх осіб під час фізіологічних пологів самостійно народила новонароджену, доношену, живу дитину чоловічої статі.

«Усвідомлюючи факт, що дитина народилася живою, подала ознаки життя, почавши плакати, маючи можливість зберегти їй життя, до медичного закладу не звернулася, і на грунті емоційної напруги, викликаної самими пологами та психічними та фізіологічними процесами, що їх супроводжували, перебуваючи в обумовленому пологами психічному стані, пов'язаними з пологами, самостійно перерізала пуповину невстановленим досудовим розслідуванням предметом, діючи з раптово виниклим умислом на умисне вбивство новонародженої дитини», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачена нанесла два цілеспрямовані удари рукою в область голови своєї новонародженої дитини, спричинивши тілесні ушкодження у вигляді закритою черепно-мозкової травми з крововиливами під тверду та м'яку мозкові оболонки головного мозку, що є небезпечними для життя в момент спричинення. Після цього, переконавшись, що дитина не подає ознак життя, та наступила її біологічна смерть, з метою приховання вчинення злочину, уникнення відповідальності за скоєний злочин та приховання слідів скоєного правопорушення, обвинувачена поставила новонароджену дитину в поліетиленовий пакет та винесла з будинку, викинувши новонароджену дитину поблизу магазину.

Під час судового розгляду між потерпілим та обвинуваченою досягнуто та підписано угоду про примирення від 16.04.2024.

«Зі змісту угоди про примирення встановлено, що обвинувачена вчинила злочин вперше, за місцем проживання характеризуються позитивно, визнала вину у вчиненні злочину, є особою молодого віку, примирилася з потерпілим, щиро покаялася, а тому сторони погоджуються на те, щоб призначити покарання у межах санкції ст. 117 КК України у виді трьох років позбавлення волі зі застосуванням ст. 75 КК України звільнити її від відбування покарання з випробуванням строком на два роки», - йдеться у вироку суду.

Читайте також: Жителька Калущини, яка вбила власне немовля, чекатиме суду під домашнім арештом

«Судом встановлено, що дії обвинуваченої правильно кваліфіковано згідно з обвинувальним актом та угодою про примирення за ст. 117 КК України як умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини відразу після пологів. Із врахуванням ступеня тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке є нетяжким злочином, суспільної небезпеки вчиненого, даних про особу обвинуваченої, обставину, що пом'якшує її покарання, та відсутність обставин, які обтяжують покарання, узгоджене сторонами угоди покарання обвинуваченій буде необхідним і достатнім для її виправлення і попередження вчинення нових кримінальних правопорушень», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав жінку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України, та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив засуджену від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.