Суд вирішив повернути місту паркувальну зону в центрі Івано-Франківська

Господарський суд Івано-Франківської області задовольнив позов Управління транспорту та зв`язку Івано-Франківської міської ради до Фізичної особи-підприємця Сочавської Уляни Петрівни.

Як зазначив позивач 28.08.2023 Договір №114/1П від 27.08.2018 припинив свою дію, однак станом на 03.11.2023, відповідачка всупереч умовам Договору, а саме п.2.3.11, не виконує свій обов'язок щодо звільнення майданчиків для паркування продовжуючи здійснювати свою господарську діяльність на них, у зв'язку з чим позивач звернувся в суд за захистом порушеного права.

Відповідачка у суді наполягала, що у зв'язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану, договір про обладнання та утримання місць для паркування №114/1П від 27.08.2018 не припинив свою дію. Однак у суд зазначили, що згідно чинного законодавства на період дії правого режиму воєнного стану в Україні автоматична прологанція передбачена тільки для договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану (п.5 Постанови КМУ №364 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану").

Крім того, твердження відповідачки про відсутність в матеріалах справи акта приймання-передачі паркувальних майданчиків не спростовує факту реалізації нею права для надання послуг з платного паркування протягом дії договору та суперечить іншим її твердженням, викладених в письмових заявах, які приєднані до матеріалів справи.

Суд зобов'язав підприємицю звільнити майданчики для паркування І паркувальної зони: Площа Ринок, 1-11, Площа Ринок, вул. Шеремети - вул. Старозамкова шляхом демонтажу тимчасової споруди для обслуговування першої паркувальної зони, паркомату, шлагбауму на в'їзді в І паркувальну зону (перехрестя вулиць Старозамкова та Шпитальна в м. Івано-Франківську) та на виїзді з І паркувальної зони (перехрестя вулиць Любомира Гузара та Галицька в м. Івано-Франківську).

«Факт порушення відповідачкою свого зобов'язання щодо звільнення майданчиків для паркування в строк, встановлений договором підтверджується матеріалами справи, тому вимога позивача про звільнення майданчиків для паркування І паркувальної зони: Площа Ринок, 1-11, Площа Ринок, вул. Шеремети - вул. Старозамкова шляхом демонтажу тимчасової споруди для обслуговування першої паркувальної зони, паркомату, шлагбауму на в`їзді в І паркувальну зону (перехрестя вулиць Старозамкова та Шпитальна в м. Івано-Франківську) та на виїзді з І паркувальної зони (перехрестя вулиць Любомира Гузара та Галицька в м. Івано-Франківську) обґрунтована та належить до задоволення», - йдеться у рішенні суду.

Рішення винесла суддя Тетяна Максимів.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строк, встановлений розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.