У ЦМКЛ врятували від ампутації ногу військовому Петру Яблінчуку

У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська врятували від ампутації ногу Петра Яблінчука.

У військового була важка мінно-вибухова травма лівої кінцівки і значне за площею пошкодження м’яких тканин.

«Задня поверхня стегна, коліна і гомілки були повністю без шкіри і м’язів. Оскільки артерія не була пошкоджена, основною метою лікарів було зберегти кінцівку», - пригадує завідувач відділення травматології, ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії Степан Зелик.

В ЦМКЛ Петру Яблінчуку багаторазово проводили некректомію, тобто видалення відмерлих тканин. Також лікарі здійснили йому шкірну пластику в декілька етапів. Загалом провели 10 оперативних втручань.

«Дефект м’яких тканин був дуже великий. На меті у нас було очистити рану від забруднення, висікти всі нежиттєздатні тканини та побороти інфекцію. Внаслідок масивного дефекту та вогнепального характеру ушкодження, процес лікування вимагав поетапних оперативних втручань», - розповідають лікарі.

Вже зараз у відділенні травматології, ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії провели понад 400 оперативних втручань для військових.

Щасливий сьогодні і Петро Яблінчук. Його лікування в ЦМКЛ повністю успішно завершене і нога врятована.

«Я потрапив до вас 13 березня 2022 року. На передовій під час повномасштабної війни я був всього лиш три дня і далі отримав поранення в м. Малин на Житомирщині. Нас тоді накрило прильотом авіації. Зараз війна дуже тяжка. Я пішов добровольцем, бо мав бойовий досвід, адже до того я три роки служив в АТО. Тоді у 2014-2017 це була легка прогулянка. Сумно від того, що відбувається, бо дуже багато людей полягли в боях за Україну, тому дуже хочу вірити в нашу перемогу», - говорить Петро Яблінчук.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.