В Івано-Франківську засудили бойовика «днр», який воював проти України

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю м. Зугреса Донецької області, який воював проти України у складі військ т.зв. «днр».

Обвинувачений вчинив державну зраду, тобто діяння умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України, переході на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненому в умовах воєнного стану.

25.02.2022, обвинувачений добровільно вступив та був зарахований до складу «127 стрілецького полку 1 армійського корпусу народної міліції «днр» терористичної організації т.зв. «донецької народної республіки», а саме до взводу вогневої підтримки 2 роти 3 батальйону на посаду водія-радіотелефоніста.

«Громадянин України з метою виконання загального плану захоплення території України у складі зс рф, з закріпленою зброєю (АК 74 калібру 5,45 мм) та боєкомплектом у кількості 4 магазинів по 30 патронів, загальна кількість патронів 120 штук, керуючись статутами зс рф та «нм днр», здійснював забезпечення 3 батальйону 127-го стрілецького полку 1 армійського корпусу нм «днр» польовим зв`язком, забезпечував безпеку контрольних пропускних пунктів, перевірку документів мешканців населених пунктів, які захоплені зс рф під час повномасштабного вторгнення, на предмет виявлення військовослужбовців Збройних Сил України, спостереження за діями Збройних Сил України», - йдеться у вироку суду.

31 липня 2022 року обвинувачений взятий в полон військовослужбовцями Збройних Сил України.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому визнав, послідовно та в повній мірі підтвердив обставини вчинених ним злочинів, зокрема зазначив, що будучи жителем м.Макіївки Донецької області, 25.02.2022 року був мобілізований та зарахований до складу «127 стрілецького полку 1 армійського корпусу народної міліції «днр» терористичної організації т.зв. «донецької народної республіки», а саме до взводу вогневої підтримки 2 роти 3 батальйону на посаду водія-радіотелефоніста. Обвинувачений в судовому засіданні пояснив, що спочатку його відправили у Крим, надалі у Херсонську область, після чого у Миколаївську область (де вони стояли на блокпостах та перевіряли документи). В розпорядженні обвинуваченого був автомат АК-47, чотири магазина. Надалі обвинувачений був відправлений на передову, однак через два дні був взятий в полон військовослужбовцями Збройних Сил України. Обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся, вказав, що шкодує за свій вчинок, просив суд суворо його не карати.

Суд визнав обвинуваченого винуватим і призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк п`ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання обвинуваченому рахуватимуть з моменту фактичного затримання, а саме з 31 липня 2022 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.