Франківець, який створив конвертаційний центр, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю Івано-Франківська, який упродовж липня 2016 року березня 2018 року вчинив пособництво в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, а також легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у великому розмірі.

Перебуваючи у довірливих стосунках, у кінці 2015 року обвинувачений запропонував знайомому займатися незаконною діяльністю, яка мала полягати у сприянні службовим особам різних підприємств умисно ухилятися від сплати податків з використанням документів створених чи придбаних ними в майбутньому юридичних осіб, у конвертації безготівкових коштів в готівку шляхом їх зняття з банківських рахунків таких юридичних осіб чи за рахунок переміщення безготівкових коштів на інші банківські рахунки з наступним отриманням їх готівкового еквіваленту та поверненням готівки власникам безготівкових коштів.

Згідно домовленостей обвинувачений мав здійснювати пошук підприємств, службові особи яких мали намір ухилитися від сплати податків, залучати осіб, які мали формально виступати засновниками та директорами суб'єктів господарської діяльності, що мали використовуватися в схемах з ухилення від сплати податків, переміщувати безготівкові кошти на інші банківські рахунки з наступним отриманням їх готівкового еквіваленту, передавати готівку власникам безготівкових коштів, готувати первинні документи про безтоварні (неіснуючі) господарські операції.

Інший учасник схеми мав конвертувати безготівкові кошти в готівку шляхом їх зняття з банківських рахунків, отримувати готівкові кошти від службових осіб реальних суб'єктів господарювання, що надходили до них безготівковим шляхом з банківських рахунків підконтрольних йому та обвинуваченому підприємств, передавати готівку власникам безготівкових коштів, готувати первинні документи про безтоварні (неіснуючі) господарські операції.

«Маючи на меті отримання готівки від конвертації безготівкових коштів, службові особи ТОВ «Компанія Хмарочос» в період часу з 16.08.2016 до 30.05.2017 зі свого рахунку здійснили перерахування безготівкових коштів на рахунок ТОВ «Сільвер-Буд» у сумі 35 033 850 грн, а в період часу з 20.12.2016 до 21.04.2017 зі свого рахунку здійснили перерахування безготівкових коштів на рахунок ТОВ «Сільвер-Буд», відкритого в ПАТ «Діамантбанк», у сумі 1 310 000 грн, а всього перерахували безготівкових коштів на загальну суму 36 343 850 грн, які надалі обвинувачений та його спільник конвертувалися в готівку шляхом їх зняття з рахунку через каси банку чи його банкомати або за рахунок переміщення безготівкових коштів на власні рахунки та рахунки інших суб'єктів господарювання», - йдеться у вироку суду.

Таким чином, обвинувачений та його спільник протягом липня 2016 року березня 2018 року, легалізували (відмили) доходи, одержані злочинним шляхом, на загальну суму 10 940 221 грн шляхом вчинення фінансових операцій з коштами, які були отримані внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів сприяння (пособництва) в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, а також шляхом вчинення дій, спрямованих на приховання та маскування незаконного походження таких коштів, переміщення, зміни їх форми (перетворення безготівкових коштів в готівку), що становить 13 524 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та є великим розміром.

У вироку фігурують кілька підприємств, які скористалися послугами конвертаційного центру.

Використання послуг центру дозволяло суб'єктами господарювання уникати сплати ПДВ.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вказаних кримінальних правопорушеннях визнав повністю та беззастережно, підтвердив обставини вчинення кримінальних правопорушень відповідно до викладеного в обвинувальному акті, згоду на застосування узгодженого виду покарання підтримав, а угоду про визнання винуватості від 31 січня 2024 року просив затвердити. Наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, який буде застосовано до нього в разі затвердження укладеної угоди, та виключні підстави оскарження вироку розуміє. У вчиненому щиро розкаявся.

Суд затвердив угоду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим і призначив покарання - позбавлення волі на строк п'ять років з позбавлення права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій на строк три роки. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік 6 місяців.

Заставу у розмірі 68 тисяч гривень за згодою заставодавця перерахують на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Вирок винесла суддя Ковалюк Іванна Петрівна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу iне було подано. Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення з підстав, передбачених ч.3ст.394 КПК України.

Фото - ілюстративне

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.