Податківці нагадали адвокатам про необхідність сплати податків

7 лютого відбулась зустріч начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик, її заступників Віктора Глушпенка і Наталії Зікратої, начальника управління правового забезпечення Тетяни Бабій з Головою ради адвокатів Івано-Франківської області Світланою Петровою.

У ході зустрічі обговорювались питання взаємодії між податковою службою та адвокатським корпусом Івано-Франківської області, подання та отримання відповідей на адвокатські запити, а також питання оподаткування адвокатської діяльності.

У податковій службі нагадали, що відповідно до вимог Закону України від 5 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», до адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Крім того, було акцентовано на дотриманні адвокатами вимог Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, у новій редакції, затвердженого Рішенням Ради Адвокатів України від 12.04.2019 №41, зі змінами.

Також, податківці нагадали про облік адвокатів в податкових органах та подання податкової звітності. Відповідно до Закону про адвокатуру, адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою. А згідно ПКУ, самозайнята особа - це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності. Відповідно такі особи, підлягають взяттю на облік в податковій службі як самозайняті особи – платники податків та є платниками єдиного внеску. Звітувати повинні шляхом подання до 1 травня річних податкових декларацій про майновий стан і доходи та сплати податків на доходи, отримані від своєї адвокатської діяльності. У цій декларації повинні зазначати всі отримані доходи за рік, включаючи гонорари та інші платежі за надані юридичні послуги. Також під час своєї діяльності адвокати повинні дотримуватися всіх вимог податкового законодавства, включаючи правила звітності та обліку доходів.

«Всі ці кроки спрямовані на забезпечення відповідності адвокатської діяльності податковому законодавству та забезпечення правильної сплати податків з отриманого доходу», - зазначила Ірина Столярик.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.