В Івано-Франківську заочно судитимуть двох колаборантів з окупованих територій

СБУ в Івано-Франківську завершила досудове розслідування та передала для скерування до суду обвинувальні акти щодо двох колаборантів з Донецької та Запорізької областей.

Зокрема, слідчі СБУ зібрали докази колабороаційцної діяльності голови окупаційної адміністрації селища Нікольське Маріупольського району Донеччини.

СБУ встановила, що з вересня 2022 року місцевий мешканець обійняв посаду заступника, а з березня 2023 року – голови окупаційної адміністрації Нікольського. При цьому він вступив до партії «єдіная росія».

Колаборант організовував роботу незаконної селищної адміністрації та виконував функції представника окупаційної влади. Зокрема, особисто вручав мешканцям селища вітальні листівки від президента рф.

Крім того, слідчі СБУ задокументували роботу на окупантів колишнього заступника голови Василівської районної державної адміністрації Запорізької області, який до призначення у цей район понад рік очолював Михайлівську РДА на Запоріжжі.

Після повномасштабного вторгнення екс-посадовець почав вести активну агітацію на підтримку незаконного референдуму про приєднання до рф. При цьому він спирався на власний вплив та авторитет, пов’язаний із колишніми посадами.

Зокрема, колаборант брав участь у численних зустрічах та зібраннях, де називав російських загарбників героями, а незаконне рішення про приєднання до рф – «багатовіковою мрією українського народу».

Обидва фігуранта обвинувачуються за за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу – колабораційна діяльність.

Крім того, агітатору додатково інкриміновано ст. 436-2 – виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

На фігурантів очікує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Досудове розслідування проводила СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.