Прикарпатець, який завдав пенсіонерці 26 ножових ударів, отримав 13 років тюрми

Снятинський районний суд виніс вирок уродженцю с. Дебеславці Коломийського району, який скоїв жорстоке убивство пенсіонерки.

Влітку 2013 року обвинувачений довідався про те, що в с. Дебеславці Коломийського району проживає перестаріла, одинока жінка, 1937 року народження, яка займається позикою грошей громадянам із сплатою останніми відсотків, і у неї можуть зберігатись значні суми грошей. У зв'язку із чим у нього виник злочинний намір заволодіти майном потерпілої, а саме вчинити на неї розбійний напад та її умисне вбивство з корисливих мотивів.

У ніч на 19 серпня 2013 року обвинувачений через вікно заліз до хати потерпілої відкрито напав на неї та, тримаючи ніж в руці, став їй погрожувати позбавленням життя, вимагаючи негайно передати йому грошові кошти.

«Коли жінка відмовила йому, обвинувачений бажаючи довести до кінця свій злочинний намір на заволодіння майном потерпілої, умисно наніс їй ножем численні цілеспрямовані удари в життєво важливі ділянки тіла - грудну клітку та шию, чим спричинив тяжкі тілесні ушкодження у вигляді проникаючих колото-різаних ран грудної клітки з ушкодженням правої легені, різаних ран в ділянках правого плечового суглобу, правої китиці, правого променево-зап'ясного суглобу, правої вушної раковини, правої ключиці, потиличної ділянки голови, шиї, синців в ділянках правої щоки, правого та лівого стегон, які є небезпечними для життя в момент спричинення, від яких вона померла на місці, тобто умисно вбив її. Всього він заподіяв потерпілій не менше 26-ти ножових ударів, при цьому передбачав настання її смерті і свідомо бажав цього», - йдеться у вироку суду.

Позбавляючи життя пенсіонерку, обвинувачений бажав одержати майно потерпілої. З цією метою, одразу ж після вбивства заволодів грошима на загальну суму 10000 грн., мобільним телефоном марки «Nokia 1280», вартістю 229,95 грн. із сім-картою оператора мобільного зв'язку та покинув місце вчинення злочину. Телефон викинув, а викраденими грошовими коштами в сумі 10000 грн. розпорядився на власний розсуд.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень не визнав та під час дачі показів заперечив свою причетність до вчинення злочинів. Вказує, що 19.08.2013 року перебував у парку на дискотеці в м. Коломиї, так як це був день міста. З дискотеки він повернувся десь в 4-5 годині ранку. Від чого і коли проснувся не пам'ятає, але проснувшись побачив біля себе 3-4 незнайомих йому людей, як вони там опинились не знає. Зазначає, що двері у квартирі були відчинені, він їх ніколи не зачиняв коли був вдома. Одразу не зрозумів, що відбувається, захотів взяти свій телефон та подзвонити, але в цей момент у нього з рук вибили телефон. Пізніше невідомі особи наказали йому одягатися та поїхати з ними, куди йому не сказали. Його посадили в автомобіль, точної марки не пам'ятає, але йому здалось, що то був автомобіль марки «Опель», у якому його повезли в напрямку міста Чернівці. З приводу проведення огляду місця події за місцем його проживання 20.08.2013 обвинувачений вказав, що вважає його незаконним, оскільки він не давав на це дозволу.

Обвинувачений просив визнати неналежним речовий доказ - мобільний телефон, який був вилучений із місця події в с. Дебеславці, оскільки відсутні докази належності такого телефону потерпілій, а також відсутній протокол впізнання такого телефону. А тому, настоює на тому, що висновок експерта-криміналіста про проведення дактилоскопічної експертизи є неналежними та не допустимими. Своє затримання пов'язує з тим, що раніше був судимим і працівники поліції йому помстились за написані ним скарги. Просив його виправдати, а кримінальне провадження відносно нього закрити, так як не встановлені достатні докази для доведення його винуватості.

Однак, незважаючи на невизнання обвинуваченим своєї вини у вчиненні інкримінованих злочинів, винуватість у вчиненні даних злочинів підтверджується, а заперечення останнього та його захисника спростовуються.

Ключовим доказом став мобільний телефон жінки, на батареї якого виявили відбитки пальців обвинуваченого. Також у його помешканні знайшли фрагмент зламаної запальнички, який співпав з вилученою частиною на місці злочину. Крім того, на місці виявили слід взуття, який співпав з взуттям, що носив обвинувачений. Один зі свідків повідомив, що обвинувачений напередодні злочину повідомив йому про намір поїхати до жінки у Дебеславці, щоб позичити кошти на ремонт автомобіля.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 13 (тринадцять) років з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

На підставі ч. 5 ст. 72 КК України у строк відбуття покарання обвинуваченому зарахували попереднє ув'язнення з 21.08.2013 року - з моменту його затримання у порядку ст. 208 КПК України, по дату фактичного звільнення останнього з-під варти Івано-Франківським апеляційним судом - 11.02.2020 року, із розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

Строк відбуття покарання за даним вироком рахуватимуть з моменту приведення вироку до виконання.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.