Житель Верховинщини, який до смерті побив батька, відбувся умовним терміном

Косівський районний суд виніс вирок жителю Верховинщини, який до смерті побив батька.

25 квітня 2018 року на території господарства у с.Замагорі обвинувачений під час святкування своїх проводів до армії, вживав спиртні напої разом із свої батьком. Біля 14:00 год. між батьком та сином на ґрунті неприязних стосунків, побутового характеру, раптово ускладнених внаслідок їх стану алкогольного сп'яніння, назрів конфлікт, у ході якого обвинувачений завдав руками та ногами не менше 28 ударів у різні ділянки тіла, в тому числі у голову, а також в тулуб, грудну клітку та кінцівки.

Госпіталізований для стаціонарного лікування до Івано-Франківської обласної клінічної лікарні потерпілий помер, внаслідок заподіяних тяжких тілесних ушкоджень, які знаходяться в прямому причинному зв'язку зі смертю.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав частково. За його словами, батько першим розпачав конфлікт із ним та став висловлюватись образливими словами в його сторону та в сторону його матері. Конфлікти в них із батьком були частими, так як останній періодично бив як матір так і його, поводив себе в побуті грубо, часто зловживав спиртним та виганяв їх із дому. Окрім нього в сім'ї є старший брат-інвалід дитинства, який потребує постійного стороннього догляду та менші брат із сестрою. Пригадує, що в той день перебуваючи на вулиці батько намагався завдати йому удару, а він в свою чергу відштовхував його від себе. Не заперечує, що у відповідь на удари батька він завдав йому два-три удари, а саме в ділянку плеча та відштовхував його від себе в наслідок чого останній падав. Після конфлікту батько говорив із ним, при чому викрикував, щоб він не повертався взагалі додому, а також погрожував, що вб'є матір та частинами йому вишле до армії. Ранком він, взявши сумку, та разом із матір'ю пішов до військомату, а батько в цей час залишився вдома. Через декілька днів йому в військовій частині повідомили, що його батько помер. Всього він відслужив біля 11 місяців.

У вчиненому щиро розкаюється, просить суворо не карати та врахувати, що він не бажав настання таких наслідків.

Потерпіла в справі в судовому засіданні пояснила, що померлий доводився їй чоловіком, а обвинувачений в справі доводиться їй сином. За життя із чоловіком останній періодично бив її, поводився агресивно по відношенню до неї та до дітей, яких також часто бив та виганяв із дому. Їх син постійно жалів її та допомагав в побуті, за що чоловік поводився відносно нього жорстоко та забороняв взагалі давати йому їсти. В свою чергу вона таємно від чоловіка підгодовувала сина, однак від насильницьких дій чоловіка по відношенню до сина, не могла нічого вдіяти. Фактично, вона не мала змоги сама себе захистити та захистити своїх дітей. З приводу неадекватної та агресивної поведінки чоловіка в побуті вона неодноразово зверталась до органів поліції, однак після проведеної профілактичної бесіди він повертався додому та ставав ще агресивнішим, продовжував бити її а також і їх дітей. Бували випадки, що чоловік неодноразово обливав їх житловий будинок бензином, погрожував підпалом, та виганяв їх із дому в холодну пору року. Такі протиправні дії чоловіка по відношенню до сім'ї тривали досить довго, окрім того чоловік останнім часом почав ще більше зловживати спиртним та ставав ще агресивнішим.

Жодних претензій до обвинуваченого вона особисто не має, оскільки вважає, що якби не син, який її постійно захищав, то чоловік вже давно її вбив.

За її словами, син взагалі спиртне не вживає, при чому вона має намір оформити опіку над дитиною інвалідом, братом обвинуваченого, саме на нього оскільки сама не може впоратись із ним, бо він не слухає її, та також вчиняє протиправну поведінку щодо неї. Кари не бажає взагалі.

Сусідка повідомила, що загиблий при житті був в поганих відносинах і з сусідами, сварився практично із всіма. Був випадок, що він хотів підпалити свою хату, та часто включав в своєму домі голосно музику і в той час бив дружину та дітей, щоб сусіди не чули криків. При найменших побутових дрібницях погрожував чи то сокирою, чи то рушницею. За її словами, обвинувачений з малого переніс психологічну травму та насилля від свого батька, він завжди захищав матір та менших брата із сестрою та виконував всю домашню роботу.

Інша сусідка повідомила, що потерпілий із її чоловіком був на роботі в м.Львові, де випивши спиртного, накинувся на її чоловіка із ножем, тобто, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, ставав некеровано агресивним та жорстоким. Обвинувачений із малого, допомагав матері у всіх хатніх та побутових справах. Спиртне не вживав. Фактично на даний час він є єдиним утриманцем та годувальником сім'ї.

Ще декілька сусідів дали подібні свідчення.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 КК України та призначив покарання із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі. В силу ст.75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного основного покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з випробуванням, встановивши обвинуваченому іспитовий строк на 2 роки, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.