На «Буковелі» удвічі зросли виторги після збільшення кількості касових апаратів

У курортному Буковелі торгова виручка в грудні минулого року зросла в 2,3 рази у порівнянні до листопада того ж року: з 258,9 до 601,3 мільйонів гривень.

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області це пояснюють значним зростанням кількості зареєстрованих бізнесом касових апаратів. Нагадаємо, з жовтня минулого року відновилися відповідальність суб’єктів господарювання за відсутність ведення фіскалізації готівкових розрахунків, або ведення її з порушеннями.

«Лише «наші» платники, тобто ті, які перебувають на обліку в податковій службі області, зареєстрували на кінець січня 2024 року 951 реєстратор розрахункових операцій, тоді як на початок 2023 року їх було лише 438. Загалом, за минулий рік усі суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на курорті «Буковель», показали 4,6 мільярда гривень торгової виручки», - повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

На думку податківців на такі показники в значній мірі вплинула масштабна масово-роз’яснювальна кампанія, яку працівники служби особливо активно проводили останніх пів року, адже з 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України 3219 від 30.06.2023 року.

«Ще заздалегідь до відновлення відповідальності за порушення підприємцями фіскальної дисципліни податкові інспектори ГУ ДПС відвідали практично кожного підприємця області, в т.ч. в курортних зонах, та роз’яснили основні норми законодавства, зміни, які відбулися в ньому, та за потреби надали практичну допомогу щодо встановлення та реєстрації касових апаратів. Основне, що ми намагалися донести під час таких заходів до платників - це те, що податкова служба насамперед не каральний орган, а партнер для сумлінних платників, який готовий їм допомагати та надавати консультаційну підтримку, а запровадження обов’язкової фіскалізації готівкових операцій - це не тиск на суб’єктів господарювання, а перехід на європейські стандарти, які забезпечують фінансову прозорість бізнесу та сприяють зменшенню податкових порушень», – коментує начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

На зменшення кількості податкових порушень ефективно вплинула і контрольно-перевірочна робота, яку проводять працівники ГУ ДПС в Івано-Франківській області. Адже попри значну кількість сумлінних платників, є також ті, хто намагається ухилитися від чесної сплати податків.

Так, за результатами 129 фактичних перевірок, проведених в минулому році та в січні 2024 року, податківці донарахували суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність в курортній зоні “Буковель” понад 5 мільйонів гривень штрафних санкцій за недотримання ними норм законодавства.

Окрім того, податкові інспектори виявили 6 випадків здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та ще 10 фактів торгівлі алкогольними та тютюновими виробами без відповідних ліцензій.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.