Жителька Калущини, яка обікрала церкву і магазин, отримала більше 5 років ув’язнення

Калуський міськрайонний суд виніс вирок прикарпатці, яка скоїла крадіжку з приміщення церкви у с.Голині, а також з магазина у м.Калуші.

Обвинувачена, будучи раніше судимою за вчинення корисливих злочинів, маючи не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість, належних висновків для себе не зробила, на шлях виправлення не стала та повторно вчинила новий корисливий злочин.

22 серпня 2021 року обвинувачена вкрала з церкви у с.Голині 800 гривень, а також набір інструментів вартістю майже 4 тисячі гривень. Із викраденим майном покинула місце вчинення злочину та розпорядилася ним на власний розсуд, чим спричинила матеріальну шкоду парафії.

16 січня 2023 року з магазину у м.Калуші вкрала косметичну пов'язку та туалетну воду, завдавши підприємцю шкоду на суму 564 гривні.

Читайте також: Калушанина, який вкрав 24 тисячі гривень з картки знайомої, посадять на 5 років

Обвинувачена у судовому засіданні вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 К України, не визнала та пояснила, що її вина не доведена, ні зі слів потерпілого, ні з відео. Ніхто не бачив, щоб вона щось виносила з приміщення церкви. На відео видно тільки, як вона бере пустий пакет. Ніде не видно, що в подальшому в цьому пакеті вона несе саме інструменти. Окрім того, вилучений у неї одяг не відповідає тому, в якому вона одягнена на відео. Що на відео саме вона, не заперечує. Просила врахувати, що вона була на території церкви та заходила у приміщення. Коли вона вийшла з нього, то в неї нічого із собою не було.

Щодо пред'явленого звинувачення за ч. 4 ст. 185 КК України, то вона просить перекваліфікувати кримінальне правопорушення з ч. 4 ст. 185 КК України на ч. 2 ст. 185 КК України, оскільки вона оплатила 395 грн. з 564 грн., а тому сума викраденого не відповідає кримінальному правопорушенню, передбаченому ч. 4 ст. 185 КК України, відсутній склад злочину. В судовому засіданні свідок підтвердила, що вона оплатила кошти, а потім змінила покази та ствердила, що це була оплата за якийсь інший товар. Кримінальне правопорушення вона вчинила у період воєнного стану, однак не на території, де ведуться бойові дії. Сума викраденого неспівмірна з покаранням, яке їй може бути призначене. Також просила врахувати стан її здоров'я, серйозність наявних у неї захворювань, те, що у неї є двоє неповнолітніх дітей, яких виховувати їй допомагала бабуся, яка померла, а тому діти залишаються без будь-якої опіки. Просила не брати до уваги, що вона позбавлена батьківських прав щодо її дітей, оскільки вона фактично з ними проживала, брала участь в їх утриманні та вихованні, цікавилася навчанням. Просила не карати її суворо, а дати шанс побути з дітьми.

Незважаючи на невизнання вини обвинуваченою, її вина у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, підтверджується показами свідка, який був допитаний у судовому засіданні.

Крім того, вина обвинуваченої в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 2 ст. 185 КК України, також доведена письмовими доказами, які були предметом дослідження в судовому засіданні.

Суд визнав обвинувачену винуватою та за сукупністю вироків до призначеного покарання частково приєднав невідбуте покарання, призначене вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 28.12.2022 за ч. 4 ст. 185 КК України, та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі строком 5 (п'ять) років 1 (один) місяць.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.