Калушу загрожує техногенна аварія через відключення «Карпатнафтохіму» від електропостачання

У Калуші відбулося термінове позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Про це повідомили у Калуській міській раді.

Керівництво ТОВ «Карпатнафтохім» звернулося до Калуської міської ради з листом, у якому повідомило, що АТ «Прикарпаттяобленерго», починаючи з 26 грудня, розпочало процес відключення окремих об’єктів ТОВ «Карпатнафтохім».

Перше засідання ТЕБ та НС з даного питання відбулося 14 грудня. Тоді зверталися з пропозиціями у сприянні вирішенні проблеми до голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук.

«Наше головне завдання не допустити відключення КАРПАТНАФТОХІМ. Але ми всі повинні бути готовими до найгіршої ситуації: попередити населення, забезпечити його питною водою, біотуалетами та подбати про життєдіяльність громади загалом. На жаль, заручником ситуації стала саме громада, яка може залишитися без води, без тепла, і частково без газу. Є загроза й хімічно-небезпечного характеру», - наголосив міський голова Андрій Найда.

Задля недопущення виникнення надзвичайної ситуації комісія вирішила:

  • Ситуацію, пов’язану із припиненням електропостачання на об’єктах ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ, вважати такою, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня та порушення функціонування систем життєзабезпечення населення Калуської громади.
  • Терміново підготувати звернення до НЕК «УКРЕНЕРГО» та ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО», Ради національної безпеки та оборони України, Служби Безпеки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства охорони здоров’я України, Головного слідчого управління Національної поліції України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо відновлення електропостачання на об’єктах ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ».
  • А також підготувати звернення до голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук щодо сприяння у вирішенні питання відновлення електропостачання об’єктів ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» та розгляд даного питання на засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.
  • Управляючим компаніям, керівникам ОСББ, керівникам закладів соціальної сфери громади, керівникам підприємств, установ та організацій у разі відсутності подачі теплоносія в системі централізованого теплопостачання та при пониженні температури зовнішнього повітря вживати заходи щодо зливу води із систем теплопостачання
  • КП «Калуська енергетична Компанія» з метою зменшення обсягів перекачування господарсько-побутових відходів на очисні споруди ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» розробити графіки подачі питної води.
  • У випадку необхідності мешканцям, керівникам медичних закладів, закладів соціальної сфери громади, керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити запас питної води у підвідомчих закладах, скоригувати споживання питної води.
  • У разі потреби буде організуваний підвіз та розлив питної води жителям громади.
  • Із закладів дошкільної освіти буде визначено черговий заклад дошкільної освіти.
  • Опрацьовується питання встановлення біотуалетів на території міста та забезпечення їх очищення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.