Водій, який скоїв смертельний наїзд у Тлумачі, відбувся умовним терміном

Тлумацький районний суд виніс вирок водієві, який порушив правила безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого.

17.08.2023 року зранку обвинувачений, керуючи вантажним бусом, приїхав на територію Центру опіки дитини "Рідна оселя" з метою вивантаження товару.

«Близько 09 год. 00 хв. водій роявив неуважність, перед початком руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, для забезпечення безпеки руху не звернувся за допомогою до інших осіб, розпочав маневр руху транспортним засобом заднім ходом по території ЦОД до вул. Винниченка. В цей же час по території ЦОД, на зустріч руху автомобіля марки «Fort Transit 350», з допомогою ціпка рухався пішохід, на якого водій вчинив наїзд автомобілем. При цьому водій достовірно знав, що автомобіль марки «Fort Transit 350», є технічно несправний через несправності (пошкодження) робочої гальмівної системи, яку він мав можливість виявити через погіршені гальмівні властивості транспортного засобу та в процесі проведення технічного обслуговування автомобіля», - йдеться у вироку суду.

Внаслідок порушення водієм Правил дорожнього руху, пішохід зазнав ушкоджень, від який помер цього ж дня у Тлумацькій міській лікарні.

У судовому засіданні водій свою вину у пред'явленому обвинуваченні за ч. 2 ст.286КК України визнав повністю. Зазначив, що визнає всі обставини, викладені в обвинувальному акті, в т.ч. і те, що автомобіль, яким він керував, не був повністю справним. Пояснив, що зранку 17.08.2023 року він керував автомобілем «Fort Transit 350», та заїхав на територію притулку в м. Тлумачі з метою розвантаження товарів. Дізнавшись, що розвантаження проводиться з іншої сторони притулку, він повернувся до автомобіля та почав рух заднім ходом, внаслідок чого наїхав на пішохода. Просив не карати його суворо, оскільки він розкаюється та відшкодував збитки потерпілій, які не покриваються страховою компанією. Додав, що влаштувався водієм, однак жодних доказів цього суду не надав. Просив не призначати йому покарання у виді позбавлення та не позбавляти права керування автомобілем.

Суд визнав водія винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначив йому покарання 3 (три) роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 (два) роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив від відбування основного покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з випробуванням та встановленням іспитового строку тривалістю 2 (два) роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.