Прикарпатець, який сприяв вивезенню ухилянта за кордон, отримав рік ув’язнення

Надвірнянський районний суд виніс вирок прикарпатцю, якого обвинувачували у незаконному переправленні осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Обвинувачений, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб із вказаними невстановленими особами, матеріали щодо яких виділено в окреме провадження, надав контактні дані та номер телефону згаданим невстановленим особам, які мали здійснити подальше переправлення ухилянта через державний кордон України, а також сприяв у незаконному переправленні його через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок щодо способу незаконного переміщення через державний кордон України.

11 серпня 2023 року близько 16.00 год. ухилянт на виконання вказівок невстановлених досудовим розслідуванням осіб прибув в с. Гвізд Надвірнянського району Івано-Франківської області, де на автодорозі державного значення Н-09 «Львів-Мукачево», поблизу церкви передав іншій невстановленій досудовим розслідуванням особі частину раніше обумовленої суми грошових коштів за його переправлення через державний кордон України, а саме кошти в сумі 1000 дол. США.

Після цього ухилянт за вказівкою невстановлених досудовим розслідуванням осіб відправився в с. Гринява Верховинського району Івано-Франківської області, де протиправну діяльність групи осіб було припинено працівниками правоохоронних органів.

Обвинувачений в підготовчому судовому засіданні повністю та безумовно визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, суду пояснив, що йому достовірно відомо про введений в Україні воєнний стан та обмеження, які діють щодо виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років. Також він знав про організований невідомими йому особами канал незаконного переправлення осіб через державний кордон України, з якими вступив у змову з метою переправлення чоловіків за кордон. Тому дізнавшись про наміри ухилянта потрапити до країн Європейського Союзу та відсутність у нього законних підстав для перетину державного кордону України, він 22.07.2023 близько 17 год. зустрівся із ним в закладі громадського харчування, що в м. Надвірна на майдані Шевченка 3, та в ході розмови пообіцяв останньому посприяти порадами, вказівками, наданням необхідних засобів у незаконному переправленні його через державний кордон України до Республіки Румунії поза пунктами пропуску, шляхом подолання інженерно-технічних та контролюючих споруд ДПС України.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 24 листопада 2023, укладену між прокурором Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області та обвинуваченим за участю захисника обвинуваченого.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України та призначив йому узгоджене сторонами угоди покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Строк відбування покарання обвинуваченому рахуватимуть з 01 год. 35 хв. 12.08.2023, тобто з часу його фактичного затримання.

Вирок винесла суддя Олександра Міськевич.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.