Водій автобуса, який смертельно травмував п’яного пішохода, відбувся умовним терміном

Калуський міськрайонний суд виніс вирок водію автобуса, який обвинувачувався в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого.

09.10.2022 приблизно о 20:30 хв. водій, керуючи автобусом марки «Mercedes-Benz 616 CDI», у с. Вістова Калуського району збив пішохода, який перебував у стані алкогольного сп'яніння та рухався зліва направо по напрямку руху автобуса.

Водій автобуса рухався зі швидкістю приблизно 65 км/год, що перевищує максимально-допустиму швидкість в населених пунктах 50 км/год.

«Під час руху водій проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, маючи об'єктивну можливість завчасно виявити на проїзній частині дороги пішохода, своєчасно не зменшив швидкість руху автомобіля аж до його зупинки, унаслідок чого вчинив наїзд на останнього», - йдеться у вироку суду.

У результаті порушення водієм Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої пішохід отримав тілесні ушкодження, від яких помер у лікувальному закладі.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю, щиро покаявся за вчинене. Також обвинувачений просить суд його суворо не карати та не позбавляти права керувати транспортними засобами.

Його адвокатка просила суд врахувати пом'якшуючі обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: визнання вини, щире каяття, відсутність матеріальних претензій з боку представника потерпілого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей та пристарілу матір та призначити йому мінімальну міру покарання із застосуванням ст. 75 КК України з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначив йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі без позбавленням права керувати транспортними засобами. Відповідно до ст. 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.