На Івано-Франківщині готуються до масштабного снігопаду

В Івано-Франківську відбулось засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Члени комісії розглянули питання «Про організацію заходів у разі погіршення погодних умов зимового періоду та порушення роботи систем життєзабезпечення».

За підсумками розгляду питання були надані доручення.

Головам місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій провести позачергові засідання, на яких розглянути питання щодо узгодження порядку спільних дій та розподілу завдань під час організації заходів з протидії загрозам та ліквідації наслідків можливих ускладнень погодних умов.

Головному управлінню Державної Служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області (В. Чернецький), Службі відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області (В. Буджак), ДП «Дороги Прикарпаття» (Л. Вітовська) департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації (Р. Дунич), органам виконавчої влади та місцевого самоврядування уточнити розрахунки спеціальної техніки для залучення до ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних з порушенням роботи систем життєзабезпечення та транспортного сполучення у зимовий період.

Органам виконавчої влади та місцевого самоврядування:

  • організувати цілодобовий моніторинг негативного впливу погодних умов на стале функціонування систем життєзабезпечення населення та важливі об’єкти інфраструктури;
  • організувати роботу місцевих штабів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на автодорогах у зимовий період;
  • утримувати у постійній готовності інженерну, спеціальну і снігоочисну техніку, автомобілі підвищеної прохідності та забезпечити їх пально-мастильними матеріалами;
  • організувати в період снігопадів, ожеледиці, інших несприятливих погодних умов цілодобове чергування та роботу спеціальної техніки комунальних підприємств та інших організацій, підприємств та установ для розчистки автомобільних доріг;
  • при необхідності бути в готовності до розгортання пунктів обігріву у приміщеннях закладів загальної середньої освіти, у яких не розгорнуті пункти незламності;
  • у разі потреби звертатися до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області (В. Чернецький) щодо розгортання мобільних пунктів незламності;
  • під час виконання завдань з ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ускладненням погодних умов, передбачити обігрів особового складу, забезпечення його гарячими напоями та вжиття інших заходів для недопущення переохолодження.

Управлінню з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації (В .Стебницький) підготувати звернення до Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій з проханням зобов’язати операторів стільникового зв’язку під час тривалого відключення електроенергії першочергово забезпечувати стійке функціонування електронних комунікаційних мереж у межах проходження державних автомобільних доріг (М-30, Н-09, Н-10, Н-180) та регіональних – (Р-20, Р-21, Р-24, Р-38, Р-62, Р-84).

Службі відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області (В. Буджак), ДП «Дороги Прикарпаття» (Л. Вітовська) вжити заходів щодо забезпечення:

  • руху транспорту на автомобільних дорогах державного та загального користування місцевого значення;
  • своєчасного проведення профілактичного оброблення дорожнього покриття протиожеледними і фрикційними матеріалами та снігоочищення доріг, насамперед гірських перевалів, крутих спусків і підйомів та аварійно-небезпечних ділянок.

Службі відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області (В. Буджак), Головному управлінню Національної поліції в Івано-Франківській області (С. Безпалько) та управлінню Укртрансбезпеки в Івано-Франківській області (І. Гарасимко) організувати взаємодію на міжобласному рівні щодо обміну інформацією та своєчасного обмеження руху транспортних засобів, спрямування руху об’їзними шляхами або до місць тимчасової стоянки.

Головному управлінню Національної поліції в Івано-Франківській області (С. Безпалько), управлінню патрульної поліції в Івано-Франківській області (О. Костенко):

  • вжити заходів щодо збільшення кількості патрулів для регулювання руху на час сильних снігопадів і ожеледі та своєчасно приймати рішення щодо обмеження руху транспорту і забезпечити патрулювання проблемних ділянок доріг та організацію руху автотранспорту на них;
  • організувати супровід техніки спеціальних служб, транспортних засобів, які перевозять товари першої необхідності та вантажі воєнного призначення, на ділянках доріг з ускладненим рухом;
  • забезпечити на дорожніх постах інформування водіїв великовагового транспорту про введені обмеження на маршрутах руху та здійснювати контроль за дотриманням водіями режимів обмеження або припинення руху;

Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області (В. Чернецький) із залученням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області (С. Безпалько), Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області (В. Буджак), ДП «Дороги Прикарпаття» (Л. Вітовська), управління патрульної поліції в Івано-Франківській області (О. Костенко), військової частини 1241 Національної гвардії України (В. Ліневський), територіальних служб цивільного захисту, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування провести командно-штабне навчання із організації взаємодії щодо попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій зимового періоду.

Службі відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області (В. Буджак), ДП «Дороги Прикарпаття» (Л. Вітовська), Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області (В. Чернецький) у випадку прогнозування погіршення погодних умов бути готовими до передислокації сил і засобів до місць можливого ускладнення дорожнього руху.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.