Прикарпатці, які сприяли вивезенню ухилянтів, відбулись штрафами

Тисменицький районний суд виніс вирок двом уродженцям с.Старуні, які займалися організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

У липні 2022 року обвинувачені отримали доручення від ще одного фігуранта (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) завдання сформувати групу з осіб, які готові сплатити не менше 2500 доларів за перетин державного кордону України.

Обвинувачені підшукали і сформували групу осіб чоловічої статі у віці від 18 до 60 років, яким в умовах дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі України заборонений.

Учасники перетнули кордон під виглядом волонтерів громадських організацій.

Організатор схеми погодив документи у Львівській ОВА. Група ухилянтів зуміла перетнути кордон у Львівській області.

Обвинувачений у судовому засіданні повністю визнав свою вину у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України. За його словами, вони почали займатися незаконним переправленням осіб через державний кордон України з липня 2022 р.; починаючи з цього часу до листопада 2022 р., незаконно переправили за кордон близько 200 осіб. З кожної особи організатор схеми брав по 2500 доларів США, він та напарник - по 500 доларів кожен. Дані скидали організатору схеми, який давав листи від благодійного фонду і погоджений згідно наказів Львівської ОВА список осіб, які мають перетнути кордон з цими листами. Благодійних фондів було кілька, зокрема, «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір», «Відродження нашої України», «Ініціатива та порядок», «Твори добрі справи». До незаконної діяльності залучили власників бусів. За день до виїзду за кордон організатор схеми повідомляв пункт пропуску, через який відбувалося переправлення, цих осіб уже чекали на кордоні. Зазвичай осіб на «бусі» довозили до кордону, він та фігурант їхали за ними на автомобілі, перед кордоном ці особи шукали собі транспорт, щоб перетнути кордон. У скоєному щиро покаявся.

Другий обвинувачений також визнав свою вину. Він повідомив, що особи, яких вони переправляли за кордон, самі розраховувалися з водіями, які перевозили їх через кордон. Він підшукав, організувавши переправлення, десь 40 осіб. Йому невідомий конкретний механізм переправлення осіб через благодійні фонди. У скоєному щиро покаявся.

Обвинувачені уклали угоди про визнання винуватості, які були затверджені судом.

Суд визнав обвинувачених винуватими і призначив їм однакове покарання у виді штрафу в розмірі 15000 (п'ятнадцяти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 255000 (двісті п'ятдесят п`ять тисяч) грн, без конфіскації майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.