Зловмисник, який на Коломийщині угнав авто та скоїв дві крадіжки, отримав сім років ув’язнення

Коломийський міськрайонний суд виніс вирок зловмиснику, який скоїв три майнові злочини.

1 лютого 2023 року вночі обвинувачений проник в кіоск, звідки викрав сигарети загальною вартістю 1677 гривень.

8 лютого 2023 року зірвав замок та проник до приміщення майстерні, звідки викрав інструменти вартістю 1383 гривні. Обвинувачений був помічений потерпілим, який почав вимагати зупинитись і наполягав повернути викрадене майно, однак, незважаючи на зауваження, обвинувачений з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, достовірно знаючи про те, що він відкрито викрадає майно, покинув місце вчинення кримінального правопорушення, викраденим розпорядився на власний розсуд.

12 лютого 2023 року у селі Ценяві на території храму через відчинені дверцята зайшов до автомобіля «ВАЗ 2106», де за допомогою викрутки, яка знаходилась у салоні автомобіля, завів двигун останнього та на вказаному автомобілі місце вчинення кримінального правопорушення покинув.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень визнав частково. Він підтвердив обставини вчинених ним кримінальних правопорушень, вказані в обвинувальному акті за ч. 4 ст.185 та ч. 2 ст.289 КК України щодо епізодів по факту викрадення сигарет з кіоску потерпілої, а також заволодіння транспортним засобом, що перебуває в користуванні потерпілого , вину в яких визнає в повному обсязі. При цьому зазначив, що під час відправлення богослужіння в церкві, зайшов туди, а згодом, вийшовши на подвір`я, викруткою завів двигун автомобіля та поїхав ним в Буковель, по дорозі в який злетів з дороги на узбіччя, де йому допомагали вибратися, а близько 20-21 год. евакуатор забрав зазначений автомобіль. Щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 186 КК України, зокрема, викрадення інструментів з приміщення майстерні потерпілого, вину заперечив, оскільки перебуваючи в нетверезому стані, зайшов у двір через незачинені ворота погрітися у вказане приміщення, а його власник, взявши його за капюшон, вивів (викинув) звідти», - йдеться у вироку суду.
«Обираючи вид та міру покарання обвинуваченому, виходячи з принципу індивідуалізації покарання, суд враховує також спосіб посягання, форму та ступінь вини обвинуваченого. Судом враховується і проміжок часу, за який було вчинено інкриміновані обвинуваченому кримінальні правопорушення, що на думку суду свідчить про свідоме нехтування обвинуваченим правилами, встановленими в суспільстві в частині охорони права власності та про його стійку антисоціальну спрямованість», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років.

Строк відбуття визначеного остаточного покарання рахуватимуть з 12 лютого 2023 року, тобто з дня його фактичного затримання.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.