Уродженець Луганщини, який воював проти України, отримав 15 років ув’язнення

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця м. Свердловськ Луганської області, який вступ до військ так званої «лнр» та воював проти України.

21 січня 2022 року обвинувачений зарахований до списків і нового складу т.зв. «нм лнр» 2-ї окремої мотострілецької бригади 2-го батальйону 4 роти 2 взводу лнр», на посаду «кулеметника», де забезпечував виконання обов'язків військової служби у незаконних збройних формуваннях окупаційної адміністрації російської федерації.

«У період з 21.01.2022 до 19.01.2023 на підставі наказів військового командування зс рф у межах загального плану захоплення території України виконував бойові завдання пов'язані із військовим захопленням території України, зокрема виконував обов'язки «стрільця» в різних видах бою та формах його забезпечення, а саме брав участь в стрілецьких боях, а також забезпечував безпеку контрольних пропускних пунктів, перевірку документів мешканців населених пунктів, які захоплені зс рф під час повномасштабного вторгнення, на предмет виявлення військовослужбовців Збройних Сил України», - йдеться у вироку суду.

19 січня 2023 року взятий в полон військовослужбовцями Збройних Сил України.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому визнав, послідовно та в повній мірі підтвердив обставини вчинених ним злочинів. Зокрема зазначив, що він проживаючи на тимчасово окупованій території Луганської області, 21 січня 2022 року добровільно підписав контракт на проходження військової служби та був зарахований до списків особового складу непередбаченого законом збройного формування- т.зв. «нм лнр» 2-ї окремої мотострілецької бригади 2-го батальйону 4 роти 2 взводу лнр», на посаду «кулеметника», де забезпечував виконання обов'язків військової служби у незаконних збройних формуваннях окупаційної адміністрації російської федерації. З 21.01.2022 року до 19.01.2023 року обвинувачений виконував обов'язки «стрільця» та знаходився на позиціях другої та третьої лінії м. Рубіжного. Згідно контракту отримував заробітну плату у сумі 76 800 російських рублів (близько 23 тисячі гривень - Авт.). Однак 19 січня 2023 року був взятий в полон військовослужбовцями Збройних Сил України в селищі міського типу Білогорівка Попаснянського району Луганської області. Обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся, вказав, що шкодує за свій вчинок, просив вибачення в українського народу та суд суворо його не карати.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.7 ст.111-1 КК України, та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк п'ятнадцять років з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк п'ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.