Франківський суд оштрафував айтішника, який створив проросійську ботоферму

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю с. Оболоні Долинського району, який вчинив несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем.

Обвинувачений здійснив придбання сім-карток іноземного оператора «Lycamobile» та в подальшому забезпечував їх своєчасну заміну в SІМ-банках, для надання послуг російському онлайн-сервісу «SMShug.org», який здає в оренду віртуальні мобільні ідентифікатори для реєстрації облікових записів, у т.ч. фейкових, на різноманітних Інтернет-платформах, соціальних мережах для негативного впливу на інформаційний простір, як регіону так і держави загалом.

Читайте також: На Івано-Франківщині СБУ виявила проросійську ботоферму
«Зокрема, в період з листопада 2021 по січень 2022 рік обвинувачений умисно, з корисливою метою, придбав та використав 453 сім-карток іноземного оператора мобільного зв'язку «Lycamobile». При цьому, обвинувачений знав та усвідомлював, що своїми діями він здійснює незаконне втручання в роботу телекомунікаційних мереж (автоматизованих систем), що порушує встановлений порядок маршрутизації, так, як використовував SІМ-банків з можливістю «гарячої» заміни та автоматичної зміни/підміни ІМЕІ», - йдеться у вироку суду.

16 жовтня 2023 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєному визнав повністю, підтвердив обставини скоєння кримінального правопорушення, розкаявся у вчиненому, активно сприяв у розкритті кримінального правопорушення, перерахував на потреби Збройних Сил України благодійну допомогу в сумі 100 000 (ста тисяч) гривень. Просить суд затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, який буде застосовано до нього в разі укладення угоди та виключні підстави оскарження вироку суду розуміє.

Суд затвердив угоду.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.361 КК України та призначив покарання узгоджене сторонами відповідно до угоди про визнання винуватості - у виді штрафу в розмірі 3 000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень.

Вирок винесла Деркач Наталія Іванівна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.