Керівники прикарпатських громад просять зняти з ефіру серіал «Встигнути до 30»

Керівники територіальних громад Івано-Франківської області звернулися до народних депутатів України, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Р. Карандєєва, висловивши підтримку Коломийському міському голові Богдану Станіславському Богдан Станіславський, який звернувся з офіційним листом до керівництва телеканалу «ТЕТ» щодо вилучення з інтернет-мережі та телебачення серіалу «Встигнути до 30». Про це повідомили в Івано-Франківському відділенні Асоціації міст України.

За словами голів громад, причиною цього звернення є використання у вищезгаданому медійному продукті спотвореного образу людини із Західного регіону України, у цьому випадку – уродженки міста Коломиї.

«Адже уже не вперше деякі так звані «нові творці історії культури» намагаються поширювати в суспільстві наративи, які колись нав’язувала росія щодо західноукраїнських земель, немовбито це «відсталі землі, де проживають люди із сільським менталітетом, відсутністю культури» тощо, що цілком не відповідає реаліям. Вважаємо, що виробництво медіапродуктів, які принижують честь та гідність людей за етнічною, територіальною, мовною, релігійною чи будь-якою іншою ознакою є неприпустимим у демократичній країні. Сьогодні мільйони українців з усіх куточків країни об'єднуються у боротьбі, чимало з них віддають життя за Батьківщину, а дехто витрачає мільйони на третьосортні серіали! Кожен регіон України заслуговує на те, щоб образ його жителів, який використовують при виробництві медіапродуктів, демонстрували об’єктивно та з притаманними йому особливостями, а не зі стереотипами й спотвореннями. Звертаємось до Державного агентства України з питань кіно з вимогою виконати покладені на нього завдання відповідно до Постанови КМУ №277 від 17.07.2014 року, а саме п 3.3 «здійснення державного нагляду (контролю) у сфері кінематографії» щодо недотримання телеканалом принципів кінематографії, визначених Законом України №9/98-ВР від 13.01.1998 року «Про кінематографію» – йдеться у зверненні.

Лідери прикарпатських громад вимагають від Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, Міністерства культури та інформаційної політики України вплинути на цю ситуацію задля збереження єдності й зниження рівня соціальної напруги.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.