Розробили історичну 3D візуалізацію пам’ятки природи «Скелі Довбуша»

Розроблено тривимірну модель та 3D візуалізацію історичної дерев’яної надбудови періоду Середньовіччя на території комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша». Про це повідомили в Болехівській міській раді.

Роботи виконані у рамках проєкту «Скелі Довбуша - подорож в легенду».

Концепцію тривимірної моделі історичної дерев’яної надбудови розробив 3D-моделлер, візуалізатор, архітектор Назарій Дубів. Вагому лепту в розробку внесли доктор історичних наук, доктор філософії, професор кафедри етнології і археології, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслужений діяч науки і техніки України Кугутяк Микола Васильович та кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри етнології і археології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Томенчук Богдан Петрович.

Завдяки археологічним дослідженням Богдана Томенчука отримана інформація щодо розташування, глибини та розмірів штучного рову і валу, на якому розміщувалися додаткові дерев’яні укріплення. А також схематичні креслення розміщення забудови та усні рекомендації.

Крім цього, досліджено велику кількість джерел інформації, зокрема, праці вченого, краєзнавця Михайла Рожка та краєзнавця Романа Скворія, праці якого надала пані Галина Якимів-Скворій, наукова співробітниця музею історії міста Болехова ім. Р.Скворія, та інших дослідників скель. Кожний із них пропонував свою теорію наскельної забудови.

На основі отриманої інформації та проведеного лазерного 3D-сканування скель, а також особистих спостережень - наявних збережених врубів та пазів, було розроблено декілька варіантів концепцій, з яких вибрано найбільш достовірну.

Саме завдяки новітнім технологіям лазерного 3D-сканування, чого досі ніхто не виконував на даній локації, вдалось отримати найбільш точну інформацію рельєфу Cкель Довбуша та прилеглого майданчику. У подальшому, за допомого програми для 3D моделювання та візуалізації, а саме 3D MAX, допрацьовано інші деталі, сформовано ландшафт території, а найголовніше – втраченої дерев’яної забудови.

Фінальною частиною роботи є 3D візуалізація та презентаційний відеоролик, а також панорамне зображення 360 градусів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.