Суд виніс вирок псевдо-волонтерам, які продали автомобілі, що ввозились як гуманітарна допомога для ЗСУ

Івано-Франківський міський суд виніс вирок двом прикарпатцям, які вчинили продаж товарів гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку.

У липні 2022 року двоє чоловіків вирішили придбати у Польщі за власні кошти автомобіль та передати його на потреби ЗСУ.

Чоловікам зголосились допомогти двоє волонтерів з Івано-Франківщини. Один із них очолював благодійну організацію, вони запевнили, що мають досвід у ввезенні транспортних засобів на територію України в якості гуманітарної допомоги на потреби Збройних сил України та можуть допомогти у безпосередній передачі автомобілів для військових.

Передача автомобіля «Mitsubishi Pajero» відбулась у Перемишлі. Волонтер підписав відповідний документ про отримання автомобіля марки, після чого отримав вказаний автомобіль на безоплатній основі.

Вже в Івано-Франківську волонтер домовився з покупцем про продаж автомобіля за 5500 євро.

У серпня 2022 року вже згадані чоловіки з Польщі домовились про передачу на території Польщі автомобіля швидкої допомоги марки «Mercedes-Benz Ambulance» 2009 року випуску. Після ввезення на територію України автомобіль був проданий за 7200 євро.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю та беззастережно, підтвердив викладені в обвинувальному акті обставини. Пояснив, що він із другим фігурантом займався волонтерською діяльністю та допомагав із ввезенням в Україну та передачу військовим автомобілів, одягу, медичних препаратів та інших необхідних речей. Під час одного із таких ввезень з-за кордону автомобілів та іншої гуманітарної допомоги, він вирішив скористатися тим, що має безпосередній доступ до авто, ніхто не відслідковує його дії, продати придбаний за зниженою ціною на потреби військових автомобіль Мітсубісі Паджеро в Республіка Польща одному із військових підрозділів за вищою ціною, привласнивши отримані кошти. А так само він отримав в одному із благодійних фондів в Республіка Польща автомобіль, обладнаний під швидшу допомогу та намагався продати його, привласнивши собі кошти. До вчиненого обвинувачений ставиться критично, щиро кається, просить суд його суворо не карати, запевняючи суд, що такого більше не повториться, хибність свого вчинку зрозумів.

Інший фігурант свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю та беззастережно, підтвердив викладені в обвинувальному акті обставини. Пояснив, що займався волонтерською діяльністю із початку війни, допомагаючи переганяти із-за кордону придбані там за зниженою ціною автомобілі для потреб ЗСУ. Одним із таких автомобілів був джип Мітсубісі Паджеро, після того як його завезли в України продали за 5 500 Євро, за попередньою домовленістю із керівником благодійного фонду. В подальшому він дізнався, що в одному із благодійних фондів в Республіка Польща можна отримати безкоштовно автомобіль, обладнаний під швидку допомогу. Після того, як вони отримали такий автомобіль, завізши в Україну, вирішили також його продати військовим підрозділам за кошти в сумі 7200 доларів США. До вчиненого обвинувачений ставиться критично, щиро кається, просить суд його суворо не карати, запевняючи суд, що такого більше не повториться, хибність свого вчинку зрозумів.

Суд визнав чоловіків винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.201-2 КК України. Перший фігурант отримав 2,5 роки обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади та займатися діяльністю пов'язаною з обігом, використанням і розпорядженням гуманітарною допомогою на строк 3 (три) роки, з конфіскацією майна. Другий фігурант - 1 рік 4 місяці обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади та займатися діяльністю пов'язаною з обігом, використанням і розпорядженням гуманітарною допомогою на строк 1 (один) рік 6 (шість) місяців, з конфіскацією майна.

Їм зарахували один день попереднього ув'язнення за два дні обмеження волі.

Крім того, у дохід держави конфіскували 6000 євро, 1200 доларів США, 20 польських злотих та 2305 грн.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.