Суд оштрафував калуського психіатра, який виписав фіктивну довідку ухилянту

Калуський міськрайонний суд виніс вирок лікарю-психіатру дільничного КНП «Калуський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», який виписував фіктивні довідки ухилянтам від мобілізації.

«Наприкінці грудня 2022 року, особи, матеріали досудового розслідування щодо яких виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи мету збагачення за рахунок незаконного переправлення військовозобов'язаних осіб через кордон, вирішили вчинити підкуп лікаря-психіатра дільничного КНП «Калуський міський центр з надання первинної медико-санітарної допомоги Калуської міської ради» шляхом надання йому неправомірної вигоди за виготовлення письмового направлення на МСЕК із внесенням туди завідомо неправдивих записів про його лікування та діагностоване психіатричне захворювання. При цьому особи, матеріали досудового розслідування щодо яких виділено в окреме кримінальне провадження не повідомляли про кінцеву мету свого злочинного умислу. В свою чергу лікар, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки своїх дій, бажаючи їх настання, діючи умисно, на пропозицію підкупу погодився, - йдеться у вироку суду.

У невстановленому місці, лікар зустрівся з однією із осіб, матеріали досудового розслідування щодо яких виділено в окреме кримінальне провадження та отримав від неї неправомірну вигоду в розмірі 100 доларів США за виготовлення письмового направлення на МСЕК з додатком, із внесенням в нього завідомо неправдивих записів про лікування та діагностоване психіатричне захворювання ухилянта.

Лікар вніс завідомо неправдиві записи про діагностоване психіатричне захворювання та лікування останнього, якого пацієнт не проходив, з метою подальшого скерування його на МСЕК, для розгляду та незаконного встановлення йому ІІ групи інвалідності.

У подальшому ухилянт представив вказані медичні документи для розгляду на засідання виїзної Івано-Франківської спеціалізованої психіатричної МСЕК Івано-Франківського обласного бюро медико-соціальної експертизи. Того ж дня, йому встановлено ІІ (другу) групу інвалідності, з причини - загальне захворювання.

Під час досудового розслідування між прокурором відділу процесуального керівництва та обвинуваченим укладена угода про визнання винуватості від 28.09.2023 р., згідно умов якої лікар повністю визнає свою винуватість у скоєнні кримінальних правопорушень, не заперечує обставин вчинення інкримінованих йому злочинів, що викладені в повідомленні про підозру, у вчиненому щиро розкаюється.

Суд затвердив угоду.

Суд визнав лікаря винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 354, ч. 2 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України та призначив остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що в грошовому еквіваленті становить 5100 грн.

Крім того, з обвинуваченого стягнули майже 12 тисяч гривень, які витратили на проведення двох експертиз.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.