У Коломиї погасили поштову марку присвячену композитору Дмитру Циганкову

У Коломиї погасили поштову марку до 100-річчя відомого композитора Дмитра Циганкова.

Автор марки - відомий львівський філателіст Андрій Пилюк.

Дмитро́ Гнатович Циганко́в (* 22 жовтня 1923, Старобільськ, нині Луганської області — 1 жовтня 1999) — український композитор. Заслужений працівник культури України.

Дмитро народився в родині вчителів Гната Циганківа. Однак, згодом паспортисти переписали його прізвище на російський лад Циганков.

Після закінчення Дніпропетровського музичного училища, навчався у Львівській політехніці, але через хворобу не закінчив. Вже пізніше в Станіславі навчався на фізико-математичному факультеті учительського інституту (педінституту) та в музичному училищі по класу диригування, оскільки після участі у Другій світовій війні і демобілізації, 1948 р. переїхав на Прикарпаття.

Тоді розпочав працювати при Гуцульському ансамблі пісні і танцю (акордіаністом), і саме тут вперше познайомився з колоритною музикою Покуття і Гуцульщини.

З 1951 року працював у Коломиї.

1952-1971 рр. - керівник художніх колективів міста, котрі під його орудою здобували призові місця на міських та обласних конкурсах. Так при Міському Будинку культури створив дівочий ансамбль «Гуцулочка» (вокалісти Дарія Мелитчук і Катерина Вишиванюк), і спочатку акомпонував сам.

1971 р. Дмитро Циганков виїхав до Івано-Франківська, викладав математику та естетику в місцевому медучилищі та ПТУ №3. Там організував вокальний ансамбль «Лілея» при медучилищі, який неодноразово ставав лауреат фестивалів і конкурсів. 18 років очолював об’єднання композиторів області.

Почесний член Музично-хорового товариства України.

Написав близько 100 пісень. Серед них найвідоміші такі: «А я люблю Прикарпаття», «Завітайте до нас в Коломию», «Карпатський мій краю», «Понад Прутом моя Коломия», «Літа минають», «У милого очі сині».

2008 року в Івано-Франківську вулицю Пугачова перейменовано на вулицю Дмитра Циганкова.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.