Франківські депутати вимагають в уряду відшкодування різниці тарифів за теплопостачання

Івано-Франківська міська рада ухвалила звернення до уряду щодо відшкодування різниці тарифів за теплопостачання.

Текст звернення

Івано-Франківської міської ради

щодо погашення заборгованості з різниці в тарифах

для забезпечення безперебійної роботи підприємств теплокомуненерго

"Під час години запитань до уряду на засіданні Верховної Ради України 6 жовтня 2023 року, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на запитання щодо необхідності компенсації різниці з тарифів відповів, що завдання вирішення питання накопичених боргів надзвичайно складне, але воно не впливає на суму, яка необхідна для того, щоб проходити опалювальний сезон цього року, а борги які накопичувались попередніми роками, цього року виплачувати не потрібно.

Прем’єр-міністр України зазначив, що коли домовлялися з головами громад, уряд чітко розумів, що 4% є достатнім компенсатором для того, щоб громади могли підтримати підприємства теплокомуненерго. Асоціація міст України 25 серпня 2023 року надала уряду розрахунки, які підтверджують недостатність 4% ПДФО для компенсації різниці в тарифах. Більше того, на виконання чинного Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» №1730, яким передбачено обов’язок держави коштом державного бюджету компенсувати заборгованість з різниці в тарифах підприємствам тепло- та водопостачання, Міністерство розвитку територій, громад та інфраструктури України підтвердило наявність такої заборгованості в обсязі 36 млрд грн.

Сьогодні ми наголошуємо на необхідності передбачення відповідного ресурсу в державному бюджеті та перерахування коштів субвенції підприємствам тепло- та водопостачання. Тільки виконання державою взятих на себе зобов’язань та термінове погашення заборгованості з різниці в тарифах забезпечить безперебійну роботу підприємств теплокомуненерго в умовах прогнозовано надзвичайно важкого опалювального сезону 2023/2024 року".

Звернення схвалено на пленарному засіданні чергової 38-ї сесії міської ради 20 жовтня 2023 року.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.