Готель «Дністер» в Івано-Франківську перейменували

Власники готелю «Дністер» в Івано-Франківську, де у 1919 році було ухвалено рішення щодо об’єднання ЗУНР з Українською Народною Республікою, змінили його назву. Тепер він називатиметься Nadiya Palace, йдеться на сайті готелю.

Довідка

Будинок готелю побудовано за проектом відомого архітектора Фредерика Януша та відкрито 1 травня 1914 року. На той час це був один із найкращих готелів у місті – імпозантна кам’яниця з двома парадними фасадами, великими мансардними приміщеннями та елегантною вежею із годинником.

У будинку розмістилися готель, ресторан, кінотеатр, крамниця. Всі ці заклади мали спільну назву “Австрія”, яка невдовзі перейшла на увесь будинок. Впродовж століття готель декілька разів змінював свою назву – “Одеса”, “Варшава”, “Спартак”, “Дністер”.

За ЗУНР кам’яниця отримала дещо курортну вивіску “Одеса” та стала домівкою для керівництва молодої республіки. Поруч із готельними номерами, у залі кінотеатру, відбувались засідання парламенту або Національної Ради.

Саме тут 3 січня 1919 року була прийнята знаменна ухвала про об’єднання ЗУНР з Українською Народною Республікою. У “столичний” період історії Станіславова у готелі “Одеса” бували такі відомі політики, як Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко, Кость Левицький, Дмитро Вітовський, Лев Бачинський.

За часів радянської влади колишній респектабельний готель перетворився на низькосортний заклад з туалетами в коридорах. Весь номерний фонд був перекраяний на вузькі комірки, ліквідовані туалети. Одна душова кабіна та одна вбиральня обслуговували цілий поверх. Питання комфорту не брали до уваги взагалі.

Понад 40 років не проводили жодної реконструкції будівлі. Дерев’яні перекриття перегнили, стали аварійними та небезпечними для перебування гостей, тепло та каналізаційні комунікації проржавіли вщент, усі стоки та нечистоти концентрувалися в підвалах готелю, розносили важкі запахи, тому заклад був зачинений, як аварійна споруда.

У 2016 році в процесі проведення технічних обстежень стану будівлі, сертифікованими спеціалістами було встановлено, що несучі дерев’яні перекриття споруди знаходилися в аварійно-небезпечному стані, втратили здатність утримувати конструкцію в цілому, що загрожувало повному руйнуванню готелю та прилеглих будинків.

Відповідно, були проведені роботи щодо кардинального укріплення перекриттів та конструкцій даху відповідно до проектно-кошторисної документації, облаштовано котельню, відновлено комфортабельні номери та ресторан.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.