П’яний водій, який скоїв ДТП у Долині, отримав рік позбавлення волі

Долинський районний суд виніс вирок водієві, який скоїв ДТП у м.Долині.

Обвинувачений порушив правила безпеки дорожнього руху, будучи особою, яка керувала транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження.

2 липня 2023 року близько 20.30, обвинувачений, не маючи посвідчення водія та допуску до керування транспортними засобами, не володіючи відповідними навичками, керуючи транспортним засобом марки «Opel Kadett», в салоні якого на передньому пасажирському сидінні перебувала потерпіла, рухаючись у світлу пору доби по автошляху Н-10 «Стрий-Чернівці-Мамалига», а саме в м. Долині, вул. Богдана Хмельницького, 112 (в напрямку м. Стрия), по прямій ділянці дороги асфальтного, чистого, сухого, без вибоїн та пошкоджень покриття, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, що суттєво знизило його увагу та швидкість реакції, маючи об'єктивну спроможність своєчасно виявити небезпеку для руху, не врахував дорожню обстановку, швидкість руху як свого автомобіля так і трактора марки «К701», що рухався попереду у попутному напрямку із швидкістю 10-20 км/год., проявив неуважність, не дотримався безпечної дистанції, при відсутності будь яких перешкод, своєчасно не зреагував на зніму дорожньої обстановки, не зменшив швидкості руху, допустив зіткнення, в'їхавши передньою частиною керованого ним автомобіля в задню частину трактора марки «К701».

Внаслідок порушення правил дорожнього руху, пасажирка легковика зазнала тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, що викликали тривалий розлад здоров'я.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України визнав в повній мірі, у вчиненому щиро кається. Зазначив, що потерпілій відшкодував завдані збитки. Також просив врахувати, що у нього на утриманні є дитина, просив його суворо не карати.

Суд визнав дослідження доказів відносно фактичних обставин справи недоцільним та обмежив їх дослідження допитом обвинуваченого, дослідженням даних, які характеризують особу обвинуваченого, даних про речові докази, вирішення питання про скасування заходу забезпечення кримінального провадження та понесені процесуальні витрати.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України, призначивши покарання у виді позбавлення волі на строк один рік.

Запобіжний захід щодо обвинуваченого до набрання вироком законної сили не обирали. Строк відбуття покарання засудженому обчислюватимуть з моменту його фактичного затримання після набрання вироком законної сили та звернення його до виконання.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.