Суд виніс вироки фігурантам смертельної аварії на Надвірнянщині

Надвірнянський районний суд виніс вироки учасникам ДТП у с.Пасічні Надвірнянського району.

10 вересня 2017 року близько 18:00 водій ВАЗа зіткнувся з мотоциклістом. Внаслідок зіткнення транспортних засобів мотоцикл з водієм і його пасажиром впав на бокову поверхню, та перебуваючи в стані ковзання, виїхав на ліве узбіччя, де вчинив наїзд на пішохода.

Пішохід зазнав численних ушкоджень, внаслідок яких він помер.

Допитаний в судовому засіданні водій ВАЗа свою у вину у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав. За його словами, наблизившись до перехрестя він глянув у дзеркало заднього виду та побачив мотоцикл марки «VIPER», який рухався на відстані близько 25-20 м. позаду нього в попутному напрямку, тому не становив йому перешкоду для виконання повороту ліворуч. Впевнившись в безпечності, він розпочав маневр повороту ліворуч. Однак коли він вже здійснив поворот автомобілем практично на 45 градусів, виїхавши на смугу зустрічного руху, в його автомобіль вдарився мотоцикл марки «VIPER» під керуванням водія, який виконував маневр обгону. Удар відбувся в переднє ліве крило його автомобіля. Від удару мотоцикл впав на бік та перебуваючи в стані ковзання, виїхав на ліве узбіччя за перехрестям, де вчинив наїзд на пішохода. Після удару його автомобіль проїхав ще близько 30 м. і зупинився. Після ДТП водій мотоцикла покинув місце події, та появився через деякий час в супроводі голови сільської ради. Саме він підійшов до потерпілого та допомагав завантажити його в автомобіль швидкої допомоги, а також їхав з потерпілим в лікарню м. Івано-Франківська. Потерпілий при ударі сильно вдарився головою об асфальт. В результаті отриманих травм пішохід в подальшому помер. Зазначив, що на момент ДТП його автомобіль був у технічно справному стані. Вказану ділянку дороги він добре знає, оскільки часто нею їздить.

Вважає, що жодного пункту ПДР України ним порушено не було. ДТП сталась з вини водія мотоцикла марки «VIPER», який порушив правила обгону, а саме здійснював обгін у забороненому місці, а також при виявленні перешкоди не вжив заходів для зменшення швидкості руху та об`їзду перешкоди. Просив суд його не карати та виправдати.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений мотоцикліст свою у вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав частково. Він визнає свою вину у вчиненні ДТП в частині того, що порушив правила обгону, а саме здійснював обгін у забороненому місці, однак вважає, що винуватцем ДТП є також водій автомобіля ВАЗ-2105, який перед здійсненням повороту ліворуч не переконався в безпечності даного маневру, та розпочав маневр повороту ліворуч, раптово виїхавши на смугу зустрічного руху перед ним, в результаті чого відбулось зіткнення його мотоцикла з автомобілем.

У вчиненому щиро розкаявся, вказав що шкодує про вчинене, просить вибачення у потерпілих. Просив суд його суворо не карати та не позбавляти волі взяти до уваги, що в нього на утриманні двоє неповнолітніх дітей, а також те, що він вперше притягується до відповідальності, до вказаних подій не притягався до адміністративної відповідальності, а також те, що він неодноразово намагався відшкодувати завдану шкоду потерпілим, однак потерпіла відмовлялась з ним спілкуватись. Цивільні позови потерпілих визнав частково, цивільний позов медичного закладу визнав повністю.

Суд визнав обох водіїв винуватими у вчиненні злочину.

Суд визнав водія ВАЗа винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначив йому покарання - чотири роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк два роки.

Суд визнав мотоцикліста винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначив йому покарання три роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк два роки.

Строк тримання під вартою рахуватимуть з часу приведення вироку до виконання після вступу в законну силу.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.