Франківські депутати вимагають визнати дивізію «Галичина» учасниками національно-визвольної боротьби

Івано-Франківська міська рада звернулася до Верховної Ради України щодо визнання Дивізії "Галичина" учасниками національно-визвольної боротьби.

Текст звернення:

Події довкола майже сторічного ветерана Дивізії "Галичина" Ярослава Гунька, якого було запрошено у канадський парламент і вшановано як "того, хто воював проти росіян", а згодом ганебно зацьковано, вимагають від нас українців чіткої та рішучої реакції.

Ганебне цькування пана Гунька у Канаді свідчить, що історична правда про українців у світі програє й досі.

На наш погляд - українське закордонне відомство, Міністерство закордонних справ України, у своїй млявій реакції на ці події проявляє слабкість та поступливість антиукраїнським наративам, коріння яких явно йдуть від рашистської пропаганди.

За знаковим посилом історії саме в Канаді 1985 року розпочала роботу комісія Жуля Дешена, яка повторно розглядала справу Дивізії "Галичина". Причина створення комісії – звинувачення, кинуті на адресу українських дивізійників, які начебто під час Другої світової війни знищували юдеїв. Це попри те, що Нюрнберзький процес не визнав Дивізію "Галичина" співучасником нацистських злочинів, як і інші дивізії, що були сформовані з хорватів, латвійців, естонців та інших націй.

12 вересня 1987 року комісія Дешена завершила свою грандіозну роботу, відображену у звіті на 966-х сторінках. Від так звинувачення на адресу Дивізії "Галичина" не були підтверджені проти жодного з ветеранів Дивізії.

Чому ж зі здобуттям незалежності країн Балтії, їм вдалось визнати свої частини дивізій учасниками національно-визвольних змагань, а Україна до сьогоднішнього дня цього зробити ще не спромоглася? Ми вважаємо, що Дивізія "Галичина" – це складник українського національно-визвольного руху під час Другої світової війни.

Звертаємось до українського парламенту, адже вважаємо, що саме сьогодні настав час коли дивізію «Галичина» слід визнати протиборчою стороною з московським ворогом, як і Українську повстанську армію, на тій підставі, що основний мотив дивізійників – це боротьба з Червоною Армією під час окупації Західної України – наслідку нацистсько-радянського пакту Молотова-Ріббентропа.

Дивізія "Галичина" невідʼємна героїчна частина нашої боротьби з тим самим нашим відвічним ворогом – московською імперією зла. Інститут національної пам`яті як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу повинен активніше доносити історичну правду як до українського народу так і до світу.

Дивізія, як доведено Комісією Дешена, не вчиняла жодного злочину проти людяности, її члени категорично не поділяли нацистської ідеології, саме дивізійники стали основним джерелом офіцерських кадрів для УПА – і це були люди вийнятково самостійницького і державницького світогляду. Вони заслуговують на виняткову шану, славу, пам'ять і правду про них. Це борці за волю України!

Вважаємо, що Міністерство закордонних справ України повинно рішучіше давати ідеологічну відсіч на основі історичних фактів та матеріалів тим підступним брехунам, що й сьогодні стають спільниками москви.

Хто не вміє пошанувати своєї історії і захистити своїх героїв, той не збудує для нації вільного майбутнього.

Звернення схвалено на пленарному засіданні позачергової 37/1-ї сесії міської ради 02 жовтня 2023 року

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.