Зловмисники, які підробляли ковідні сертифікати, відбулись умовними термінами і штрафом

Богородчанський районний суд виніс вирок чотирьом фігурантам, які підробляли ковідні сертифікати в електронних медичних системах.

«Обвинувачена, усвідомлюючи, що для досягнення мети отримання прибутку, необхідні співучасники, які мають доступ до медичних інформаційних систем та мають право на внесення відповідних відомостей до цих систем, тобто лікарі, а також особи, які зможуть знайти людей, що готові надати грошові кошти за отримання Сертифікатів про проведену вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 та не бажають проходити при цьому встановлений МОЗ України порядок вакцинації, використовуючи тривалі товариські відносити залучила до спільної протиправної діяльності сімейного лікаря Солотвинської та Яблунської АЗПСМ КНП «Центр первинної медичної допомоги» Богородчанської селищної ради, якому надані права доступу до відповідних електронних систем та водія-перевізника, що займається міжнародними перевезеннями осіб та може підшукувати громадян, зацікавлених в одержанні таких «послуг», яким довела деталі свого протиправного умислу на що останні погодились», - йдеться у вироку суду.

Читайте також: Правоохоронці виявили учасників групи, які підробляли дані про вакцинацію від COVID-19

Спочатку «тариф на послуги» становив 3 тис. гривень, згодом його підвищили до 4500 гривень.

«Клієнти» не проходили жодних обстежень і без проведення вакцинації після сплати коштів отримували ковідний сертифікат у застосунку «ДІЯ». Для цього вони надсилали фотокопії особистих документів.

Група працювала з грудня 2021 року по липень 2022 року. З вироку достеменно невідомо, скільки фейкових сертифікатів вони згенерували протягом цього часу.

Усі фігуранти провадження підписали угоди про визнання винуватості.

Жінка була визнана винною їй призначили остаточне покарання у виді трьох років позбавлення волі, з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з використанням автоматизованих систем на строк один рік. На підставі ст.75 КК України звільнили засуджену від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном на 2 роки.

Фігурант, який вносив зміни у медичні електронні системи, був визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, йому призначити покарання у виді трьох років позбавлення волі, з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з використанням автоматизованих систем на строк один рік. На підставі ст.75 КК України звільнили засудженого від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном на 1 рік.

Водій, який підшуковував клієнтів, був визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та отримав покарання у виді трьох років позбавлення волі, з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з використанням автоматизованих систем на строк один рік. На підставі ст.75 КК України звільнили засудженого від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном на 1 рік.

Сімейний лікар був визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та отримав покарання у виді штрафу у розмірі 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85000 грн. без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок суду може бути оскаржений з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України, до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Богородчанський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.