В Івано-Франківську судитимуть двох колаборантів

СБУ завершила розслідування та передала до суду матеріали на двох колаборантів, які співпрацювали із загарбниками на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

Мова йде про ректора окупаційного «Луганського університету ім. Даля», який допомагав росіянам організовувати референдум, та ставленицю Стрємоусова, яка була сільською головою окупованого Микільського на Херсонщині. Зокрема, слідчі СБУ зібрали беззаперечні докази того, що ректор брав участь у створенні звернення «від громадськості» до ватажка терористів Пасічника з ініціативою проведення референдуму про приєднання т.зв. «лнр» до рф. А під час незаконного голосування фігурант надав приміщення університету під розміщення виборчої дільниці та виборчої комісії.

Також слідчі СБУ задокументували факти співпраці з ворогом мешканки села Микільське Дар’ївської громади Херсонщини. Вона з власної ініціативи вийшла на віце-гауляйтера Херсонщини Кирила Стрємоусова, який забезпечив призначення проросійської активістки на посаду сільського голови.

Обоє фігурантів неодноразово знімалися у пропагандистських сюжетах для російських та окупаційних ЗМІ, аби показати, як влада загарбників нібито «дбає» про людей та «покращує» життя місцевого населення. Мешканець Луганська обвинувачується у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України) і на нього очікує ув’язнення на строк від 10 до 12 років.

Мешканку Микільського обвинувачують у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України), що карається позбавленням волі від 5 до 10 років.

Розслідування проводила СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.